Login

Splošno

3. 9. 2017 Krn čez Lašte

Nisem se posebej pripravljal na kako turo v tem vremenu. Nepripravljen na puhast in nestabilen, a vseeno spolzek sneg sem nameraval v nižje gore ali sredogorje. Neodločen, točno kam. Med vožnjo po Posočju pa sem se odrekel Matajurju in kasneje še potepu po Krnskem pogorju.

Od spomenika pred Drežnico sem si z daljnogledom ogledal greben Krnčice. Ta predel mi je vedno 'izpadel'. Parkiral sem v Drežnici in šel po cesti do parkirišča pri planini Zapleč z namenom vzpona proti Srednjemu vrhu.

Gor vodi tudi na zemljevidu (ki itak nikoli realno ne kaže stanja) preplet muletjer. 'Če bom neroden v izbiri, bom pač šel čez Krnčico na SZ del grebena', sem si mislil. Odpisal sem sumljive leve odcepe in tistega desno. Skozi 2 gozdička in čez 2 meliščna jezika gre pot, po drugem pa se kmalu odcepi levo in rine gor po vedno manj zaznavni muletjeri. Zaznati je bilo, da je nekdo hodil tam, a v hribih je sledi vedno jemati z rezervo – lahko so živalske.

Že pred prihodom na greben vzpona se muletjera povsem izgubi – zaradi 100 let delovanja erozije. Takoj sem spravil palice, si nataknil čelado in vzel cepin. Ko bi imel manj ostre podplate, bi si nadel še kake dereze, a v primeru mokre trave bi bilo vse zelo tvegano. Do skal je bila potrebna neka mera intuicije, tam pa so se ostanki muletjere spet pojavili.

Po skalovju je muletjera še kar dobro ohranjena, a ponekod malo zasuta – se pač popleza kak ovinek. Gori pripelje pot mimo ostankov Velike vojne na manjše sedelce z lepim razgledom na sever.

Ob jarkih sem stopil še na SZ na bližnji Srednji vrh, zatem pa po označeni poti (črtice, možici, ostanki granat) sestopil na vrh melišča nad Laštami. Ta pot se priključi markirani od Krnskega jezera na Krnsko škrbino.

Tam sem šel še pogledat ob novih jeklenicah na Batognico in se spuščal malo kar po grebenu proti škrbini.

Pred prispetjem na vrh Krna me je začel močiti rahel dež, ki ga je na vrhu zamenjal zrnec. V koči sem bil prijazno postrežen z enolončnico kljub zapoznelosti.

V Drežnico sem pohitel (itak) čez Kožljak. Nekaj fotografij pa tukaj.

Tauni

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

14 Junij, 2018 - 17:27
12 Junij, 2018 - 11:50