Vodniško-izletniški odsek

NAŠE DELO V LETU 2004

Vodniško izletniški odsek je konec leta 2004 štel 13 registriranih vodnikov in eno častno članico. Vseh trinajst vodnikov ima osnovno licenco A, to je za vodenje lahkih izletov,dvanajst za vodenje tudi po zahtevnih poteh,enajst pa tudi za vodenje lažjih snežnih tur. Enajst vodnikov izpolnjuje zahtevam standarda UIAA - pohodniškega vodnika v PZS. En vodnik je tudi inštruktor planinske vzgoje in alpinistični inštruktor.

Z temi planinskimi kadri smo za leto 2004 planirali 43 pohodov, izletov; od tega je bilo planiranih šest tako imenovanih »akcij«, osrednji društveni izlet v poletnem obdobju in tudi kolesarjenje z gorskimi kolesi.

V letu 2004 smo tako v gore doma in v tujini in na izlete popeljali 1800 naših planincev,oziroma je bilo uspešno izpeljanih 31 izletov. Tudi letos nas je pot vodila po hribih v bližini,podali pa smo se tudi v Italijo, Avstrijo, 42 planincev pa se je udeležilo osrednjega izleta na Korziko.

Tradicionalnih množičnih izletov ( teh akcij je bilo izpeljanih 5) se je udeležilo tisoč planincev. Tako se planinci se še vedno radi družijo ob pohodih v okolici Trstelja, Vitovski krožni poti, Banjšicah, Pohoda spomina – Krn .

Največ je bilo izletov »za vsakogar, najbolj zanimivi so bili za planince izleti: po »pozabljenih Vršah«, Goteniškem Snežniku, Pohorju, Svetih Višarjah, izleta v neznano in prednovoletnega izleta na Dolenjsko. Izletov po lahkih poteh se je udeležilo 269 planincev.

Tudi izleti po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh so privabili kar veliko število planincev;največ jih je obiskalo slapove in grape v dolini Trebuše, podali smo se v dolino Malte v Avstrijo, v zahodne Julijce ter v Kamniške Alpe. Teh izletov se je udeležilo 196 pohodnikov.

V gore smo zahajali tudi pozimi in se podajali tako na tradicionalne izlete(Snežnik, Porezen), kot tudi na ostale vrhove, ki imajo v zimskih razmerah še poseben čar.

Tekom leta je bilo organiziranih in izpeljano dodatno še 5 akcij in sicer :

V sklopu prireditev ob vstop Slovenije v EU in v sodelovanju z mestno občino Nova Gorica smo v sodelovanju z CAI Gorizia in SPD Gorica organizirali pohod na Sabotin, ki bo postal tradicionalen in ki presega zgolj pohodniške okvire. Prvega tovrstnega srečanja se je udeležilo 130 planincev.

Udeležili smo se že tradicionalnega srečanja planincev zamejskih PD, ki je tokrat potekalo na Selah na Koroškem.

V okviru Praznika vrtnic mestne občine Nova Gorica smo v popoldanskih urah organizirali izlet na Škabrijel. Tega izleta se je udeležilo 20 pohodnikov (zanimivost :nekateri novogoričani so bili na Škabrijelu prvič).

V okviru vseslovenske akcije Od Prekmurja do Primorja smo se podali na Krnska jezera ter se od tam podali še na Veliko babo.

Iz CAI Trevisa (Italija) smo že spomladi prejeli pobudo za organizacijo skupnega izleta na Matajur. Ideja je bila realizirana. Z planinci iz Trevisa se bomo srečali tudi v letu 2005, tokrat v avgustu na izletu v Italijo.

Na vseh vodenih izletih se je le na izletu na Matajur pri sestopu pri padcu rahlo poškodovala planinka. Ker so bili vsi udeleženci nezgodno zavarovan, je planinka od pristojne zavarovalnice prejela ustrezno odškodnino.

Konec leta 2004 smo organizirali tudi tečaj varne hoje v zimskih razmerah za začetnike in manj izkušene .

V VIO smo lani bili aktivni še na drugih področjih v okviru PD Nova Gorica, v letu 2005 in naprej pa skušamo udeležencem naših izletov pripraviti kar najbolj pester program in ga seveda tudi realizirati.

Prav tako bomo veseli vsake pobude oziroma želje po organizaciji izleta, ki ga lahko vključimo v svoj program.