Društvo

Naravovarstveni tabor v Mlačci se je začel

Tudi letos so se mladi planinci Planinskega društva Nova Gorica podali v tabor. Tokrat je začel odsek varstva gorske narave. Tabor je v Mlačci od 2. do 7. julija. To je v neposredni bližini Mojstrane po cesti, ki pelje v Radovno. Le sto metrov od glavne ceste, kjer je PZS lansko leto v bližini teniškega igrišča uredilo soliden taborni prostor. Priprave na tabor so za društvo, oz. odsek varstva narave in mladinski odsek, kar zajeten zalogaj. Poleg vse logistike, ki je potrebna pred samim začetkom, je veliko dela pri začetni in končni postavitvi tabora. Postavitev tabora je potekala v soboto pozno popoldne in nedeljo zjutraj. Tovornjak je iz Nove Gorice pripeljal vso potrebno opremo. Poleg članov in vodstva odseka varstva narave in mladine smo priskočili na pomoč tudi iz vodniškega odseka. Potrebno je bilo nekaj ur, da smo uredili naj pomembnejše. Za izvajanje vseh aktivnosti je potrebno najprej postaviti tako imenovane štabne šotore, kjer je prostor za kuhinjo, delavnice, jedilnica in drugo. Napeljati je potrebno vodo, elektriko in še marsikaj. Šlo je vse gladko. Mladinci so imeli opremo, ki je potrebna za taborjenje, dobro shranjeno v zabojnikih ali vrečah. Seveda pa brez človeka, ki vse obvlada ne gre. To pa je Urška Modrijan, ki se pozna na vse. Njena dolgoletna taborna praksa se je pri postavitvi odražala povsod.

Vodja tabora gorske narave je Borut Bric, za hrano pa bo poskrbela kar sama načelnica odseka Franka Zega.

Večina otrok je včeraj dopoldne prispelo z vlakom iz Nove Gorice do Jesenic, od koder smo jih  z vozili zapeljali v taborni prostor. Najprej so se malo ogledali in že jih je čakalo delo, postavitev šotorov kjer bodo bivali v naslednjih dneh.

Želimo jim, da se bodo čim lepše počutili v naravi in spoznali, tako način bivanja v šotorih in seveda se soočili  in spoznali čim več gorske narave, cvetja in živali.

Varno in srečno do povratka, vodstvu pa uspešno delo!

Mladinski odsek bo s taborom začel v soboto, 8. julija, kjer bo nadaljeval do konca tedna. Njihova skupina bo štela 40 otrok. Glavni namen je izvajanje planinskih tur in seveda spoznavanje veščin, ki so potrebne za planinarjenje.

Nekaj foto utrinkov pa tukaj.

Zapisala: Lidija Vončina

16 April, 2024 - 12:00