Odsek za VGN

Ena od osnovnih nalog planinske organizacije je varovanje gorske narave in okolja. Prizadevamo si in iščemo podporo za dosego naravnega in takega ravnanja v planinskem svetu, ki mu ne bo škodovalo. S stališči in usposabljanjem članstva želimo naravo obvarovati za kasnejše rodove. Plod vsega tega je tudi pridobljen status društva v javnem interesu na področju ohranjanja narave, ki ga ja PZS podelilo Ministrstvo za okolje in prostor.

VARUH GORSKE NARAVE

»Ljubil sem gore in sem se zmeraj znova vračal k njim. Tega nisem počel skokoma. Kadar sem se povzpel na kako goro, sem se potem prepustil njenemu vplivu in se potikal po njeni najbli`ji okolici, kot da bi tam kaj izgubil ali pozabil.« Julius Kugy

Varuh gorske narave je prostovoljni strokovni delavec, ki je opravil formalno izobraževanje pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) in je usposobljen za varovanje gorske narave ter bo predvsem znotraj planinskih društev (PD) spremljal in usmerjal različne dejavnosti s ciljem varovanja gorske narave. Program je namenjen ljudem, ki želijo delovati v cilju varovanja gorske narave in vsem, ki načrtujejo in izvajajajo projekte PZS, kot tudi projekte v sodelovanju s sorodnimi in nevladnimi organizacijami, ki s svojim delovanjem posegajo v gorski svet (CAA - Club Arc Alpin, CIPRA, UIAA - Union Internationale des Assoaciotions Alpinisme - Mednarodne zveze planinskih organizacij, MW - Mountain Wilderness Slovenije, in drugih). Prav tako je namenjen mentorjem planinskih skupin, za vodnike PZS, ki želijo poglobiti in razširiti znanja s področja varovanja gorske narave, za markaciste, alpiniste, gorske reševalce in oskrbnike planinskih koč in njihove gospodarje, ki bi tako usposobljeni lahko učinkoviteje prispevali k varovanju gorske narave in zmanjševanju negativnih vplivov planinskih koč na okolje.

Dogodki

ponedeljek, 29. 1. 2018

V počastitev dneva gora se je Odsek VGN PD Nova Gorica odločil, da bo...

ponedeljek, 11. 12. 2017

Odsek VGN PD Nova Gorica organizira naravovarstveno akcijo Trstelj,...

četrtek, 12. 10. 2017

Zadnjo soboto v mesecu septembru (30. 09.

petek, 8. 9. 2017

Odbor VGN pri MDO PD Posočje s pomočjo Odseka VGN PD Nova Gorica...