Vodniško-izletniški odsek

Plan izletov VIO v letu 2015

Vodniško izletniški odsek pri Planinskem društvu Nova Gorica šteje 17 članov. V odsek smo vključeni vodniki z različnimi vodniškimi kategorijami in članici, ki pomagata pri vodenju in delovanju odseka.

Vodniki se zelo trudimo, da pripravimo kakovostne in raznovrstne pohode in izlete. Radi bi ustregli čim širši populaciji, tako po starosti, kot po zahtevnosti. Naš namen je varno peljati v hribe čim več članov. Vsako leto pripravimo pester program, ki poleg enodnevnih izletov ponuja tudi več dnevne. Že več let sta v programu dva enotedenska izleta v tuja gorstva. V zimskih razmerah so v programu turni smuki, v poletnem času pa turno kolesarske ture različnih zahtevnosti. Program vključuje tudi pohod planinske skupine Šempas, Trstelj in pohod, ki ga organiziramo s Turističnim društvom Banjšice. Planinski skupini Gostol in Letrika pa imata svoj progam pohodov, ki se delno vključuje v naše izlete. V brošurici objavljamo tudi nekatere tradicionalne pohode drugih društev.

Obvestila o turah so objavljena:

- v društveni brošurici KDAJ KAM, kjer so navedeni naslovi elektronskih pošt in telefonske številke vodnikov,

- mesečno v brošurici Kam po Mestni občini Nova Gorica,

- mesečno na plakatih v oglasnih omaricah (pred sedežem društva, v Cankarjevi ulici 12 v Novi Gorici, na avtobusni postaji v Novi Gorici, pred marketom v Solkanu in pred papirnico v Šempetru),

- sprotno in obširno so vse novosti objavljene na društveni spletni strani,

- kratka obvestila so objavljena v časniku Primorske novice,

- na Radiu Koper v planinskem vodniku,

- v tovarni Letrika v Šempetru in Gostolu v Novi Gorici,

- pri Moškem frizerstvu Zvonka v Novi Gorici (Gradnikove brigade 51),

- v trgovini Iglu šport v Solkanu (Trg Jožeta Srebrniča 4),

- prijave za izlete se zbira na sedežu društva ob uradnih urah,

- običajno so za ture napovedani sestanki z udeleženci na sedežu društva.

Nekaj napotkov udeležencem:

- Udeleženec se mora pravočasno prijaviti in se udeležiti sestanka, če je ta napovedan.

- Upoštevati mora razpisane pogoje o opremi, saj je od tega je odvisna varnost.

- Udeleženec ne sme izsiljevati udeležbe, če vidi, da je prijavljenih že več oseb, kot jih vodnik zmore prevzeti brez nevarnosti.

- Udeleženec more biti psihično in fizično pripravljen za turo.

- Udeležba na izletu zahteva disciplino. Nihče ne sme zapustiti skupino brez vednosti vodnika.

- Za varno izvedbo izleta je poleg vodnikovega znanja in sposobnosti v veliki meri potrebno tudi sodelovanje udeležencev.

- Dvome in pripombe je potrebo povedati odkrito in javno.