Planinarjenje po Pirenejih (22.6. – 2.7. 2018)

V petkovih poznih popoldanskih urah se nas je 50 udeležencev PD Nova Gorica in ostalih planinskih društev začelo zbirati v Ljubljani, na Lomu in v Novi Gorici. Izlet smo v sodelovanju s turistično agencijo Balkanika začeli z nočno vožnjo preko Italije do francoskega mesta Carcassonne, kamor smo prišli naslednji dan še preden je ura odbila poldan. Ogledali smo si srednjeveško utrdbo starega dela mesta s seznama UNESCOve svetovne dediščine in odšli preveriti okus kave in piva v novi del mesta. Dan smo zaključili v hotelu, ki nam je nudil tudi večerno plavanje v bazenu.

Naslednji dan smo z vožnjo nadaljevali in prišli v Lurd.  Sprehodili smo se mimo bazilik, votline prikazovanja in se povzpeli na vrh hriba La Beout 791m ter si mesto ogledali s ptičje perspektive. Ob povratku v mesto smo si vzeli čas tudi za ogled sakralnih znamenitosti, kjer letos obeležujejo 160 let Marijinega prikazovanja. Prenočili smo v mestu Luz v dolini Gavarnie.

V ponedeljek smo se po zelo zgodnjem zajtrku odpeljali na prelaz Col de Tentes 2207m, od koder smo se mimo koče Refuge de Breche, skozi znameniti Breche de Roland 2807m, po zasneženih strminah povzpeli na 3144m visok Le Taillon. Izredno ponosni, da je zahtevno snežno turo uspešno opravila cela, 51 članska ekipa z odličnim vodnikom Renatom, našima vodnikoma Darkom in Simonom, ter kandidatom za vodnika- Markom. Na vrhu smo zapeli Zdravljico v  čast našemu dnevu državnosti. Povratek v dolino in zaslužen počitek v Luz-u.

Še polni zadovoljstva in prijetnih občutkov smo se naslednji dan  odpeljali proti enemu od najbolj atraktivnih  vrhov - Pic du Midi 2877m. Po planinski poti smo adrenalinsko prečili nekaj potokov se čudili zamrznjenemu jezeru, se vzpenjali preko snežišč in prišli na vrh. Nepričakovano smo prišli  na gradbišče v zaprti del observatorija. Varnostnika je ob pogledu na tako veliko skupino planincev premagala prijaznost in nam je odprl pot do turističnega dela , kjer smo se naužili čudovitih razgledov, se okrepčali in se  z gondolo spustili v dolino. Tam  nas je že čakal naš šofer Matjaž in nas odpeljal v španski del Pirenejev, v Bialso, kjer smo prenočili.

V sredo je bil napovedan treking po dolini Pineta. Kaj hitro smo ugotovili, da treking pod tritisočaki ni pričakovan lahkoten sprehod. Za začetek smo si noge umili v hladnem potoku, z gojzerji v rokah, nato smo se strmo vzpenjali po številnih stezah , se spuščali ob bučanju slapov in potokov  ter neizmerno uživali v razgledih. Dan smo zaključili z osvežitvijo v hladnem potoku in  hladno pijačo.

7.dan  smo se odpeljali proti Andori. Tu velja omeniti postanek na prelazu Port de la Creu de Perves 1335m, kjer smo si s prispevki dobrot udeležencev pripravili pravi piknik (hvala vsem dobrotnikom). Vožnjo smo si krajšali z igrico, ko smo vodniku Renatu podarili skromno darilo za njegovo prijaznost. Ogledali smo si tudi glavno mesto Andorra la Vella in se nato peljali še do hotela, kjer smo se pripravli za nadaljne ture.

Naslednji dan je bil na vrsti  zopet celodnevni planinski pohod. Z dokaj visokega izhodišča smo se mimo koče, ki nas je premamila s kavo in jezera, ki je vabil k osvežitvi,  povzpeli na še višji vrh Pic de la Estanyo 2915m . Po obveznem skupinskem fotografiranju smo se po  krožni poti vračali mimo  jezera do izhodišča. Ob povratku vreme ni bilo najbolj prizanesljivo, zagotovo pa smo se izkazali s popolno planinsko opremo in barvitostjo pelerin.

Zadnji dan v Andori smo zaključili , kot se spodobi - z najvišjim vrhom  Coma Pedrosa 2944m . Turo smo začeli s pohodom skozi tunel, se ob potoku vzpenjali skozi pravi botanični raj, se čudili cvetočim šmarnicam in narcisam, zavidljivo zrli za gorskimi tekači, ki so lahkotno tekali mimo nas med pripravami na svojo tekmo  in kmalu prišli do koče Refugi de la Coma Pedrosa 2260m. Po počitku smo strmo pot nadaljevali ob potoku, mimo jezera, po snežišču in ostro nazobčanih skalah,  po grebenu,vse do samega vrha Coma Pedrosa 2944m, ki smo ga osvojili v  41 članski zasedbi planincev. Ob povratku smo botrovali skoku v ledeno hladno jezero našega udeleženca in si privoščili počitek pri koči. Po obilni večerji v hotelu, smo osebju pripravili kratek pevski nastop pod vodstvom Darka Š.

Nedeljo smo preživeli na avtobusu z vožnjo proti Savogni.  Pot smo si krajšali z igranjem tombole, kartanjem, petjem, … vseeno pa je trajala nekoliko dlje, kot predvideno, saj smo zvečer tik pred mestom ažurno  spremljali celo nogometno tekmo z vsemi podaljški  , ne da bi se občutno pomaknili po avtocesti naprej. Vseeno je ostalo še nekaj časa za nočitev.

Zadnji dan smo se ob panoramskem ogledu Monaka in  Nice z avtoceste  vračali domov. Kot že tradicionalno smo imeli na avtobusu nagradni kviz z vprašanji na temo »Kaj smo si zapomnili?«, z bogato glavno nagrado agencije Balkanika, s katero smo potovali.  Zasluženo, z vsemi pravilnimi odgovori je šla nagrada za zmago Nadi Pisk. Podeljene so bile tudi nagrade, ki so jih radodarno prispevali nekateri naši udeleženci.

Z zabavnim programom je vožnja do doma hitro minila.  Zadovoljni z izletom, organizacijo in vodenjem smo v ponedeljkovih popoldanskih urah zaključili z izletom.

Nekaj fotografij pa tukaj.

Zapisala: Maja Kajzer

Fotografije: Miran Marc, Jožica Jarc, Darko Božič, Maja Kajzer, Marko Kodrič