Ostali odseki

Poročilo o delu planinskih skupin v letu 2014

Pri planinskem društvu deluje pet planinskih skupin in sicer: PS Dornberk (vodi jo Anton Harej), PS Šempas (vodi jo Slava Katerina Murovec), PS Trstelj (vodi jo Bojan Mermolja), PS Gostol (vodi jo Marjetka Rogelja) in PS Letrika (deluje v okviru ŠD Letrika in jo vodi Silvana Pelicon).

Planinske skupine izvajajo aktivnosti na področju svojega programa in tudi v programu matičnega društva. Večina članov planinskih skupin je aktivnih v matičnem društvu. Nekatere skupine imajo tudi svoje poti, za katere vzorno skrbijo in vzdržujejo, organizirajo tudi vsakoletne pohode na teh poteh. Vključujejo se tudi v delovne akcije matičnega društva.

Planinska skupina Dornberk v letu 2014 ni izvedla pohod po Bričevi poti Trstelj – Fajti hrib. Planinska skupina je kot vsako leto uredila in počistila planinsko pot. Člani skupine se udeležujejo pohodov in izletov v okviru društva. Člani skupine sodelujejo z markacijskim odsekom pri čiščenju in markiranju planinskih poti.

Planinska skupina Trstelj je tudi v letu 2014 izpeljala pohod po Kraški gmajni, ki se ga je udeležilo 140 planincev.

Planinska skupina Šempas je v letu 2014, kljub neugodnemu vremenu izpeljala naslednje pohode: v Dražgošah, Javorniku, Abramu, Staničevem pohodu, pohodu Ozeljan – Skozno, Veliki rob, Krasji vrh, Krnska jezera, Vrh na škrbino, Porezen, Triglav, Veliki vrh na Polovniku, Mihajlov pohod, Snežniku. Pohodov se je udeleževalo od 4 do največ 16 planincev. Vseeno je bilo vseh skupaj 94 udeležencev. 17. Vitovski pohod je bil izveden 9. 11. 2014. Udeležba je bila boljša kot prejšnje leto in tako se je zbralo okrog 100 udeležencev.

Na področju urejanja poti na trnovsko vitovskem območju je bilo lani opravljeno:

- sledenje z GPS vseh naših pohodnih poti (za evidenco pri PZS): delo sta opravila Miran Bremec in Franko Peršič v 26 urah;

-čiščenje podrtih dreves na poti na Veliki rob po severni strani in čiščenje poti proti Skoznemu; delo opravili Miran B., Franko P. in Joško Lenščak v 15 urah;

- Obnova markacij Sekulak-Veliki rob (po strmi poti)  in Šmihel- Podpeč-Skozno- Šmihel; delo sta opravila Miran B. in Franko P. v 24 urah.

Plačilo članarine in nove vpise smo lani omogočili članom na dan občnega zbora. Ugotavljamo da je bila poteza pravilna, saj je več kot 20, točneje 25 planincev poravnalo članarino. Zato smo se tudi letos odločili, da članarino pobiramo le na dan občnega zbora in ne več posebej. Še nekaj statistike: na območju naših treh KS: Šempas, Osek- Vitovlje in Ozeljan je v PD Nova Gorica vpisanih skupno 74 planincev; od tega 30 odraslih in 44 otrok. Upravni odbor planinske skupine  se je lani sestal le dvakrat. V glavnem je obravnaval priprave na občni zbor, program dela, vzdrževanje poti, organizacijo pohodov in izletov in tekoče zadeve ter priprave za pohod. Že deveto leto prejemamo »pri Srečkotu« Planinski vestnik.

Turistično društvo Banjšice je ob sodelovanju vodnika Jožeta Sedevčiča in finančni pomoči PD Nova Gorica uspešno izpeljalo tudi svoj tradicionalni 27. Sedevčičev pohod, ki se ga je udeležilo 160 planincev.

Planinska skupina Gostol združuje zaposlene v Gostolu, bivše zaposlene, naše družinske člane in prijatelje. V preteklem letu so izvedli 8 izletov in sicer: Ojstrca - Mali Golak (skupaj s PD), po kavernah 1. vojne na Sv Goro in Vodice (t.i. Tonijev pohod v spomin na pokojnega sodelavca), Krnsko jezero (skupaj s PD), Nanos, Korada, Otliško okno, Javornik in Veliki rob. Omeniti velja, da nam vseskozi "Gostol" pomaga z nudenjem kombija za prevoz na naše izlete. Zgoraj omenjenih pohodov se je skupno udeležilo 84 pohodnikov in pohodnic. O vseh pohodih je na internem omrežju podjetja prijeten foto arhiv, za katerega marljivo skrbi Marjetka Rogelja. Na vpogled je celotnemu našemu kolektivu.

Planinska sekcija Iskra - Letrika je v sodelovanju društvom razpisala 10 izletov oz. pohodov, izvedenih pa je bilo 7 in sicer: 30.03.2014 – Pot Miru okrog Tržiča v Italiji, 13.04.2014 – Bevkov vrh, 25.05.2014 – Prelaz Karnica in Mt. Stregone v Reziji, 06.07.2014 – Kompotela, Krvavec, Koren, Zvoh, 23. In 24.08.2014 – Peralba in Avanza v Karnijskih Alpah, 13.09.2014 – Mt. Paularo in Dimon v Karnijskih Alpah, 05.10.2014 – Hudournik v Cerkljanskem hribovju. Pohodov se udeležu je kot doslej med 20 in 30 člani našega društva. Želeli bi si več mladih članov, a izgleda, da ostaja to le želja, ne samo naše sekcije, temveč  tudi PD Nova Gorica in ostalih planinskih društev po Sloveniji nasploh.

18 Marec, 2024 - 19:08