Poslovno poročilo za leto 2007

Poročilo vodniško-izletniškega oseka

Vodniško izletniški odsek je v  letu 2007 štel 16 registriranih vodnikov in eno častno članico.

S temi vodniškimi kadri smo v letu 2007 planirali 51 pohodov, izletov:od tega je bilo planiranih 6 t.i. »akcij«, osrednji izlet v poletnem obdobju in tudi kolesarjenje z gorskimi kolesi.

Uspešno je bilo izpeljanih 39 izletov, kar pomeni 76%. Dodatno je bil izpeljan tudi kasneje organiziran izlet na Koroško in Školj.  Zaradi neugodnih vremenskih razmer v obdobju od 29.03. do 26.04. ni bil realiziran noben planiran izlet. Tudi konec julija je bilo vreme za planirana izleta v visokogorje neprimerno.

V gore smo vodniki peljali 661 planincev. Vsi naši tradicionalni izleti -  akcije  so bile dobro obiskane. Ocenjujemo, da se je teh izletov udeležilo cca 1500 pohodnikov. Število udeležencev narašča od leta 2004  dalje, ne dosegamo pa še števila izpred še nekaj let nazaj.

plan. št.

73

173

16

Pri  št.udel. upoštevane tudi akcije

neplan. izleta

2

40

kolesarjenje

9

osrednji izlet

54

varna hoja

15

4 člani MO

»akcije«

cca 1500

skupaj

51

42

82

661

Izletov se je udeležilo 230 planincev (skoraj 30 % članstva), nekaj jih je bilo  tudi iz drugih planinskih društev ( Koper, SPD Gorica, Postojna, Tolmin itd.). Po razpoložljivi evidenci udeležencev izletov se je več kot 10  izletov udeležilo 12 planincev, za kar bodo na občnem zboru tudi nagrajeni.

Največ zanimanja oziroma največ udeležencev  je bilo  na izletu v Dolomite, na Koroško,  Prekmurje, Kozlek, Briceljk, Golico in Lepo glavo.

Poškodb oziroma nezgod na izletih ni bilo razen na osrednjem izletu, ko si je ena udeleženka poškodovala roko.

V VIO smo v letu 2007 bili aktivni še na naslednjih področjih:

• skupaj z nekaterimi vodniki v MO in člani AO  skrbimo  za  predstavitev naših aktivnosti    (izdelava brošure, »plakatiranje«, objave aktivnosti v medijih in  spletni strani društva in  brošuri TICa )
  • letnega   licenčnega izpopolnjevanja se je udeležilo  7 vodnikov, zimskega izobraževanja pa se ni udeležil nihče  -  po planu dva
  • skupaj z drugimi odseki smo sodelovali na natečajih za pridobivanje sredstev iz proračunov za programe športa. Iz sredstev razpisov smo pridobili 1223,69 €
  • nabavljeni  so bili softsheli za vodnike ( Dumo in Iglu)
  • načelnik VIO se je redno udeleževal sej UO, za potrebe Ministrstva za šport je  v sodelovanju z načelniki ostalih odsekov pripravil ustrezno  dokumentacijo za pridobitev statusa  delovanja društva  v javnem interesu.
  • sestanki VIO so potekali mesečno, razen v juliju in avgustu.
  • dobro je sodelovanje z mladinskim in alpinističnim odsekom. V juniju je bil pripravljen fotografski natečaj na temo Krnskega pogorja. Razstave najboljših slik po oceni komisije smo si lahko ogledali v prostorih Goriške knjižnice julija in avgusta.
  • septembra  sta  vodniški in mladinski odsek na Trstelju  pripravila tretje srečanje vodnikov MDO Posočja.
  • skupaj z alpinističnim odsekom  smo pri Krnskih Jezerih organizirali tečaj varne hoje v zimskih razmerah. Udeležba je  bila dobra in upam, da  bo  druženje v zimski naravi na Jezerih postalo tradicionalno.
  • vodniki smo pomagali v sezoni tudi  pri oskrbi zavetišča na Krnu in  pri letnem  popisu sredstev in blaga  v kočah, prav tako smo sodelovali s planinskimi skupinami pri izvedbi nekaterih tradicionalnih akcij.
  • omeniti velja tudi nadaljevanje sodelovanja z drugimi planinskimi društvi : Tolmin, Trebnje, SPD Gorica.
  • v novembru in decembru smo se vodniki udeležili  izobraževanja planinskih vodnikov za območje Sabotina - Park miru. Izobraževanje  je bilo organizirano s strani Mestne občine Nova Gorica.  Potrdila Ljudske univerze Nova Gorica  za vodenje po omenjenem območju je pridobilo 8 vodnikov.
  • ponovno je zaživelo  planinsko  delovanje  na Gostolu.

Naše delo v lanskem letu je bilo dobro, žal pa  je realizacija  zgoraj navedenih aktivnosti slonela preveč le na nekaterih posameznikih.