Soteska Bärenschützklamm in Zirbitzkogel 2396 m - NI VEČ PROSTIH MEST

Datum:
sobota, 19 Maj, 2018

Soteska Bärenschützklamm je ena najlepših sotesk v Avstriji. Obdana je z visokimi apneničastimi stenami visokimi do 300 m,ki jih je skozi čas izpodjedal in oblikoval potok Mixnitzbach. Z mukotrpnim delom so domačini v 1.400 m dolgi soteski z višinsko razliko 350 m, zgradili 164 mostov in lestev ( z 2.900 lesenimi prečkami) in na ta način omogočili pohodnikom varen prehod.

Zirbitzkogel 2396 m je najvišji vrh Seetaler Alp in leži v istoimenskem naravnem parku v dolini zgornje Mure, na meji med Avstrijsko Štajersko in Koroško. Z vrha na katerem stoji križ in razgledna plošča, je lep razgled na ostale vrhove v teh Alpah.

Sobota, 19. maj

Odhod avtobusa iz Nove Gorice v zgodnjih jutranjih urah, s postankom pri stari vratarnici LETRIKE v Šempetru, ter vožnja mimo Ljubljane, Maribora, Graza do vasice Mixnitz, kjer bo naše izhodišče. Pot nas bo najprej vodila skozi sotesko do lepo ohranjene koče Zum Guten Hirten (1.209 m), dalje do razglednega gostišča Steirischher Jockl (1.398 m), kjer je tik pod njim tudi zanimiva lesena romarska cerkvica. Odvisno od razmer in časa bomo pot nadaljevali ali do vrha Hochlantscha 1.720 m in sestopili do busa v Teichalmu (1.172 m) ali nadaljevali po spodnji, krajši poti do busa. Dan bomo zaključili z dvo urno vožnjo do alpskega gostišča Sabathyhutte na višini 1620 m. Večerja in Nočitev. Prvi dan cca 7/5 ur hoje po lahki in deloma zahtevni poti, 1.309 ali 987 m  višinske razlike vzponu in 595 ali 273 m v sestopu.

Nedelja, 20. maj

Po zajtrku se bomo podali na vrh 2396 m visokega Zirbitzkogla. Pot vzpona in sestopa bomo izbrali glede na trenutne in časovne razmere. Drugi dan cca 6-7 ur hoje v kopnih razmerah po lahki poti, 776 m višinske razlike v vzponu in sestopu.

Prispevek za izlet je 90 eur in vključuje: avtobusni prevoz, polpenzion v planinskem domu-gostišču, vstopnino za sotesko, zavarovanje, ter organizacijo in vodenje izleta.

Oprema: primerna letnemu času, kapa, rokavice, vetrovka, pohodne palice.. .dodatne informacije o trenutnih razmerah in dodatni opremi na samem sestanku.

Hrana: polpenzion (večerja, zajtrk) v gostišču, ostalo iz nahrbtnika ali v kočah ob poti.

Prijave z obveznim vplačilom akontacije (30 eur) sprejemamo na sedežu društva do vključno torka, 15. maja, ko bo ob 18. uri sestanek z udeleženci.

V primeru napovedi slabega vremena izlet odpade, akontacija pa se lahko prenese za avgustovski izlet na Tirolsko. Izlet je organiziran v sodelovanju s ŠD MAHLE-Letrika, zato je število udeležencev omejeno. Dodatne informacije na gsm 051 814 912 ( Darko).

18 Marec, 2024 - 19:08