Poslovno poročilo za leto 2009

4.4. POROČILO O DELU VODNIŠKO IZLETNIŠKEGA ODSEKA

Vodniško izletniški odsek je v letu 2009 štel 15 registriranih vodnikov in eno častno članico ter predstavnico za stike z javnostjo.

Da bomo v prihodnje imeli dovolj kvalitetnih izletov tudi v zimskem času, sta se dva vodnika  udeležila tečaja D ( lahke snežne ture), ter dva vodnika tečaja G ( lahki turni smuki).
Razvijamo tudi turno gorsko kolesarstvo, usposabljajo se 3 vodniki.
Predstavnica za stike z javnostjo - Iris Gorkič.

V letu 2009 je bilo planiranih 44 pohodov oziroma izletov (8 manj kot v letu 2008), od tega jih je bilo realizirano 38, kar pomeni 86.36% in sicer:

- 18 izletov oz. pohodov po lahkih poteh s skupaj 376 udeleženci
- 14 izletov po zahtevnih oz. zelo zahtevnih poteh s 164 udeleženci
- 1 osrednji društveni  izlet Planinarjenje v Paklenici, po Kornatih in Dugem otoku s 44 udeleženci,
- 1 turno gorsko kolesarska tura s 16 udeleženci
- 3 pohodi  so bili v realizaciji planinskih skupin (Trstelj, Dornberk, Šempas), ter 1 v sodelovanju z Turističnim društvom Banjšice, s skupaj okoli 470 udeleženci (v letu 2008 je bilo 880 udeležencev). Udeležba na pohodu po Banjšicah in po Vitovski krožni poti (PS Šempas) je bila majhna zaradi napovedanega slabega vremena, pohod po Bričevi poti (PS Dornberk) pa je odpadel zaradi slabega vremena.
V gore smo tako vodniki popeljali skupaj 540 planincev, 16 turno gorskih kolesarjev (skupaj 556 udeležencev, za 30 manj kot v letu 2008), če pa temu prištejemo še udeležbo na 4 pohodih PS, je skupaj 1026, to je 440 manj udeležencev kot v letu 2008, kar pa je razlog v manjši udeležbi na pohodih PS in Turističnega društva Banjšice.
Med 6 odpadlimi izleti so 4 zaradi slabega vremena, 1 zaradi nezanimanja – gorsko kolesarska tura (dejavnost smatramo, da se bo razvila, kar je pokazala tura po poti treh svetišč), 1 zaradi odsotnosti vodnika -  Glede priprave izletov in izvedbe – »izpelji toliko izletov kot si dejansko sposoben« Izleti ne smejo odpadati oz. biti slabo pripravljeni zaradi odsotnosti vodnika. Vodnik sam za svoj izlet priskrbi nadomestnega vodnika oz. preloži izlet – vendar ga izpelje.
Število udeležencev planinskih izletov v letu 2009 je ostalo skoraj na ravni kot v letu 2008 (30 udeležencev manj kot v letu 2008). Izletov je bilo planiranih 8 manj kot v letu 2008, jih je pa tudi manj odpadlo. Največ zanimanja oziroma največ udeležencev so bili deležni izleti: Po stezah partizanske Jelovice, Poldanovec, Planinarjenje v Paklenici, Dolomitske ferrate, izlet v neznano in izleti v Karnijske Alpe. Med udeleženci je največ članov društva, nekaj pa je tudi članov ostalih društev ( SPD Gorica, Tolmin,  Koper). Opaziti je, da so izleti v manj znane predele gora in kraje zanimivejši, tudi dobro pripravljeni izleti so praviloma tudi dobro obiskani, pogoj za udeležbo pa igra pri večini udeležencev lepo suho vreme, kar se je pokazalo pri izletih PS. In v zadnjem času tudi finančna kriza.

Žal smo imeli v mesecu septembru na izletu v Dolomitske ferrate nesrečo s smrtnim izidom. Ob sestopu z Mt. Cristtala je zdrsnila naša planinka. Ker vse vodnike zanima kako se obravnava odgovornost vodnikov, udeležencev, društev tako moralna, materialna, odškodninska smo na enem od sestankov vodnikov sprejeli sklep, da predlagamo na MDO vodnikov Posočja obravnavo te tematike s strokovnjaki s tega področja.

V VIO smo v letu 2009 bili aktivni še na naslednjih področjih:
- zimskega licenčnega izpopolnjevanja so se udeležili 3 vodniki
-.načelnik VIO se je udeleževal sej UO in meddruštvenega odbora ter zbora vodnikov PZS.
- sestanki VIO so potekali mesečno, razen v mesecu juliju in avgustu.
- skupaj z drugimi odseki smo sodelovali na razpisu za pridobitev sredstev MO za programe športa.
Iz razpisanih sredstev smo pridobili 724,00 €. V decembru smo se ponovno prijavili na razpis za leto 2010.
- Udeležili smo se tudi srečanja v Šentjanžu pri Rožu (organizacija in izvedba: Lidija,Nada)
- ob 60. letnici društva smo sodelovali pri pripravil fotografske razstave v Goriški knjižnici in pomagali pri izdaji zbornika društva.
- nekaj vodnikov se je udeležilo pohoda ob 60. letnici društva h Krnskem jezeru. Na tem pohodu in ob tako častitljivi obletnici je bilo zelo malo članov društva. Kje so vzroki – morda bi morali kot društvo (in ne le VIO) udeležencem ponuditi več, morda narediti več promocije
- Nada in Lidija so se udeležili srečanja MDO na Hleviški planini.
- skupaj z MO IN AO sodelujemo pri izdelavi društvene brošure, Iris pa objavlja aktivnosti v medijih in na spletni strani društva.
- ponovno deluje pohodništvo v ŠD Iskra v Šempetru, katere izlete vodi Metod, in jih organiziramo skupaj s PD NG,kar se je pokazalo za pozitivno predvsem zaradi organizacije prevoza. Nekaj njihovih članov se je tudi že včlanilo v PD NG. Še vedno se jih vabi v članstvo.
- nadaljujemo sodelovanja z nekaterimi ostalimi društvi: Tolmin, Trebnje, SPD Gorica, Kum-Trbovlje.
- na lansko vloženo prošnjo naslovljeno na Civilno zaščito MONG smo s strani Civilne zaščite MONG na reverz pridobili 3 lavinske žolne, podali smo še dodatno vlogo v januarju 2010 za pridobitev 3 lopat in sond, ter za GPS. V zameno za pridobitev opreme smo ponudili sodelovanje v pedagoškem smislu za gibanje v hribovitem svetu, v smislu obveščanja  o uporabi opreme v gorah oz. pomoč v primeru akcij  v tem okolju.  V ta namen je bil Civilni zaščiti na njihovo željo posredovan seznam aktivnih vodnikov v VIO.

Kljub nekaterim problemom (organizacija prevozov, finančno stanje v društvu,  druge obveznosti..) smo člani VIO preteklo leto izpeljali dobro. Je pa res, da na področju vodništva, kot tudi v našem odseku še marsikaj ni narejenega, dorečenega in bi marsikaj lahko bilo še boljše (boljša ureditev spletne strani, objava seznama vodnikov na spletni strani, obračunavanje stroškov izletov in stroškov vodnikov, organizacija izletov. Seveda pa ne gre pozabiti, da smo še vedno prostovoljni planinski vodniki-volonterji, tako da je potrebno ceniti čas ter opravljeno delo vsakega posameznika, pa četudi izstopa iz omenjene sredine.

20 November, 2018 - 17:26
14 November, 2018 - 00:37