Utrinki iz izletov in taborov mladinskega odseka

7. izlet Pot po Robu do Otliškega okna

Počitnic je konec in pred nami je novo šolsko leto polno novih izzivov in seveda planinskih podvigov. V soboto, 19.09.2009 smo tako organizirali prvi izlet. Odpravili smo se iz Predmeje po poti po Robu proti Otliškemu oknu. Na Predmeji pri spomeniku materi Gorjanki smo udeležencem povedali par informacij o Predmeji in samem izletu ter se odpravili na pot. Izleta se je udeležilo 42 otrok. Med njimi je bilo kar nekaj takih, ki so bili prvič z nami na izletu. Ves čas poti nas je »spremljal« prelep pogled na Vipavsko dolino. Vmes smo se ustavili za malico in kot bi mignil smo prišli do Otliškega okna. Spustili smo se do naravne znamenitosti in prisluhnili Tininima razlagama o nastanku okna. Vsem je bila seveda ljubša tista o hudiču in njegovi nerodnosti. Tisti, ki bi radi zvedeli, kaj se je zgodilo vam priporočamo, da tudi sami obiščete Otliško okno. Po poti nazaj smo si ogledali še kamnitega polža – kamnito spiralo, ki ga je izdelal leta 2004 mladi arhitekt Damijan Popelar. Le-to predstavlja poseben kulturni spomenik na Gori. Kamnito spiralo je polno simbolnih pomenov. Na eni strani ima središče, druga stran pa vodi v neskončnost. Gre za primer moderne likovne umetnosti, imenovane tudi earth art. Na razpotju poti smo si »poštempljali« dnevnike in dlani ter se odpravili proti Otlici, kjer nas je čakal avtobus. Vreme je bilo super, udeleženci pridni, ubogljivi in dobri hodci, mentorice in pomočnika vodnika pa itak enkratni.