Feratta Anita GOITAN zahodni Julici – VIŠEVA skupina

Datum:
nedelja, 8 Avgust, 2021

TURA: Feratta Anita GOITAN zahodni Julici – VIŠEVA skupina
DATUM: 08.08.2021 URA ODHODA: 04:15 KRAJ ODHODA: Parking PD Nova Gorica - Bazoviška
ORGANIZACIJSKI VODJA: Pavel Drašček TEHNIČNI VODJA: Pavel Drašček
PREDVIDENO ŠTEVILO UDELEŽENCEV: PREDVIDENO ŠTEVILO VODNIKOV: 02
IMENA VODNIKOV: Pavel DRAŠČEK

OPIS TURE:
Izhodišče: Odcep desno »Cave del Mole« iz deželne cest Rabeljsko jezero – preval v Žlebeh. Pri odcepu je spomenik z velikim križem (1035m), parking je cca 500m od priključka. Sledimo poti 628 in na Viški planini (1530m) na razcepu gre pot levo proti škrbini prednje špranje (2123m), mi zavijemo desno po tako imenovani nemški poti (628a), do koče Guido Corsi. Od koče, najprej po poti 625 in nato po št.627 (desno) pridemo do Trbiške škrbine (Forcella di Riofreddo – alta), kjer se prične pot Anita Goitan. Pot nadaljujemo po južni strani Divje koze, na škrbini med Malo špico in Divjo kozo se nam ponudi možnost: težja (jeklenice) južna smer ali severna (lažja-odvisno od trenutnih razmer) sledi še spust v škrbino med Malo špico in Turnom. Iz škrbine se pot vije po čudovitih južnih policah Turna in Gamsove matere in se priključi na običajno pot na Viš. Osvojimo še vrh Viša (2666m). Pri sestopu, z vrha se pri prvem desnem odcepu (cca 2420m) usmerimo proti škrbini zadnje špranje (forcella Mose-2271m). Pot vodi po melišču pod Višem in preči njegovo jugo-vzhodno pobočje, na koncu melišča se spustimo po zavarovani poti do zadnje špraje. Tu se vzhodni del poti Anite Goitan zaključi. Sestopimo do koče Corsi in po krajšem premoru gremo v dolino-izhodišče.

REZERVNI CILJ:
POTREBEN ČAS ZA IZVEDBO: 10 – 11 ur, odvisno od starostne strukture udeležencev,….
NAČIN TRANSPORTA DO IZHODIŠČA IN NAZAJ: Lastni – Avtomobil
POTREBNA TELESNA PRIPRAVLJENOST IN IZKUŠENOST UDELEŽENCEV: Odlična PSIHO - FIZIČNO pripravljenost, udeleženci z dolgoletnimi izkušnjami.
TURA NI PRIMERNA ZA: Duševne, srčne in vrtoglave bolnike
POSEBNOSTI: Ob lepem vremenu si je dobro ogledati ostanke (ruševine objektov, jarki, … ) I.Sv. vojne
POTREBNA OPREMA: Običajna planinska-primerna letnemu času, OBVEZNA oprema: komplet samovarovanja, zaščitna čelada in sončna očala, plačana članarina za 2021 in zaščitna maska
PREHRANA: Iz nahrbtnika
ROK ZA PRIJAVO: 05.08.2021
SESTANEK S PRIJAVLJENIMI: 05.08.2021.