Društvo

LANEŽ, LAŠKI PLAZ in POSTOVČIČ

Datum:
nedelja, 1 Junij, 2008

Po lepoto v samoto LANEŽ (Cuel de Lanis) - 1629m, LAŠKI PLAZ (Laschiplas)-1612 m in POSTOVČIČ (Postoucic) - 1611m. V nedeljo, 1. junija 2008, izpred avtobusne postaje (oziroma sedeža planinskega društva) predvidoma ob 5.30 uri oziroma po dogovoru na sestanku, v torek, 27. maja, ob 18. uri, na sedežu društva.

Vodja izleta: Miranda Čotar.

Predvideno število udeležencev: največ 19. Opis ture: iz Nove Gorice z avtobusom prek Žage in Učje po dolini Tera do Podbarda (Cesariis -504m). Od tu po poti štev. 729 . Pot se dokaj strmo vzpenja v številnih ključih in se položi šele na prelazu Dolina (1493m). Od tu čez 20 minut stopimo na razgleden in zračni vrh – Postovčič. Od tod po grebenu proti zahodu, čez Laški plaz najprej pod vzhodni greben Laneža, na vrh stopimo po poti po severnem grebenu. Sestopamo proti planini Tazaoro (Casere Tasaoro,1309m) in nato dalje proti planini Tam za topolom (Plan di Tapou) in sedlu Tača (Forcella Tacia, 1089m). Od tam po ozki asfaltirani cestici (3 km) do gostilne pri izviru Tera, kjer nas bo čakal avtobus. Rezervni cilj: opisana pot je primerna samo v suhih razmerah. V kolikor bo deževalo dneve pred izletom se izvede eden od rezervnih ciljev. Varianta : Amariana (1905m)- Karnijske Alpe oziroma po dogovoru na sestanku. Zahtevnost: ni za vrtoglave, saj se od Postovčiča do Laneža gibljemo večinoma po grebenu, ki je zelo "ošiljen". ta del poti je označen kot zelo zahtevna pot. Potrebna je dobra psihofizična kondicija. Predvideni časi hoje: izhodišče – Postovčič = cca 3.30 Postovčič – Laški plaz – Lanež = 1.30 Lanež – izhodišče = 1.30 do 2 uri Skupaj: cca 8 ur Zahtevana oprema: osebna oprema (dolge hlače) za sredogorje za ta letni čas, dobri čevlji, pohodne palice, ustrezna zaščita pred soncem oziroma dežjem. Predvideni stroški: prispevek planinca s plačano članarino za tekoče leto za avtobusni prevoz, zavarovanje izleta in vodenje pri polni zasedbi avtobusa znaša 18 €.

Obvezen sestanek z udeleženci bo v torek, 27. maja ob 18 uri na sedežu društva. Akontacija 10 € na sestanku. Prijave sprejemamo na sedežu društva. V primeru večjega števila prijav od razpoložljivih prostih mest v avtobusu bomo upoštevali članstvo v PD Nova Gorica oziroma vrstni red prijav. V primeru nezadostnega števila prijav za avtobusni prevoz je prevoz z osebnimi avtomobili.