Mladinski odsek

Miklavževanje na Vojskem 7. in 8. 12. 2013

»Dragi Miklavž prinesi mi dovolj planincev za izlet, sončna dneva in nekaj snega…« in me je »uslišal«. 7. in 8. decembra smo vodniki mladinskega odseka organizirali sedaj že tradicionalno miklavževanje za otroke, ki se ga je udeležilo 29 nadobudnih planincev. V soboto smo se zjutraj ob 9. uri odpeljali iz Nove Gorice mimo Šempasa proti Vojskemu, ki leži nad Idrijo. Nastanjeni smo bili v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti. Ob prihodu nas je prijazno sprejel upravnik doma, sončen dan in pokrajina odeta v 10cm snega.

Po malici smo se peš odpravili proti razgledni točki Hudournik, ki pa je nismo dosegli, saj smo se zaradi kratkega dneva morali prej vrniti. Na poti smo občudovali lepote tega področja, otroke pa so bolj kot okolica zanimale dve mucki, ki sta nas spremljali vso pot, in sneg, ki ga večina od nas letos še ni videla. Mucki sta se izkazali za vztrajni "planinki", saj sta se peš odpravile skoraj do našega doma, a jima je načrte prekrižal vodnik, ki ju je odgnal domov. Očitno jima je družba otrok dobro dela. Ker so bili otroci razigrani in neposlušni, sem se odločila, da jim bo še pred prihodom v dom pokazala, kako se po cesti hodi v koloni. Hojo v koloni smo »vadili« tako dolgo, dokler jim le ni uspelo.

V domu smo se preoblekli in ogreli ter si čas krajšali z izdelavo voščilnic. Sledilo je okusno pozno kosilo in planinski kviz s številnimi hudomušnimi planinskimi vprašanji. Družabni večer smo nato nadaljevali v telovadnici, kjer smo se igrali razne spoznavne igre. Otrokom je bila najljubša igra časopis, ki smo jo morali kar nekajkrat ponoviti. Bili smo tako zatopljeni, da nismo opazili, ko se je na vratih pojavil naš najmlajši udeležencev Luka in s seboj pripeljal samega Svetega Miklavža. Dobri mož je nagovoril otroke, jim povedal od kje prihaja in jim prinesel koš poln dobrot. Otroci in vodniki smo dobili mandarine, arašide, čokoladnega miklavžka, liziko in ker nismo vedno pridni tudi vsak svojo šibo. Sledila je priprava na spanje…umivanje zob, nameščanje posteljnine na posteljo (nekateri so to počeli prvič), pripovedovanje pravljic za lahko noč… Kljub večkratnim opozorilom vodnikov - »nočnih stražarjev«, so otroci kar pozno zaspali, saj je bilo tako zabavno klepetati s sovrstniki po sobah.

Po zajtrku in pakiranju smo se odpravili na »sankališče«, saj je bilo nedeljsko dopoldne namenjeno vragolijam na snegu. Otroci in odrasli smo se kepali, se spuščali z vrečkami, sankami in lopatkami po hribu navzdol. Imeli smo tudi nekaj izobraževanja. Otrokom smo pokazali uporabo cepina in derez ter jim prikazali zaustavljanje s cepinom. Nato smo otroke razdelili v dve skupini in sledile so zimske igre brez meja Vojsko 2013. Skupini sta se najprej pomerili v igri poskočne stopinje, nato pa v zimskem lovu na rutko. Po prvih dveh igrah sta bili ekipi izenačeni. Sledila je odločilna igra: slalom s sankami. Na zasneženem hribu so se vsi otroci morali spustiti po slalomski progi med vejicami. Igra je bila napeta in zabavna, saj so tekmovalci morali uporabiti vso svojo spretnost, da so uspešno premagali nastavljene ovire.

Sledilo je obilno nedeljsko kosilo, pospravljanje in skupinsko slikanje…in že je pripeljal avtobus, ki nas je odpeljal proti domu. Otroci in vodniki smo preživeli dva lepa dneva. Naučili smo se veliko novega in dobro izkoristili vikend v naravi. Nekaj utrinkov iz izleta si lahko ogledate tukaj.

Zapisala: vodnica Tina

18 Marec, 2024 - 19:08