Odsek za VGN

Ena od osnovnih nalog planinske organizacije je varovanje gorske narave in okolja. Prizadevamo si in iščemo podporo za dosego naravnega in takega ravnanja v planinskem svetu, ki mu ne bo škodovalo. S stališči in usposabljanjem članstva želimo naravo obvarovati za kasnejše rodove. Plod vsega tega je tudi pridobljen status društva v javnem interesu na področju ohranjanja narave, ki ga ja PZS podelilo Ministrstvo za okolje in prostor.

VARUH GORSKE NARAVE

»Ljubil sem gore in sem se zmeraj znova vračal k njim. Tega nisem počel skokoma. Kadar sem se povzpel na kako goro, sem se potem prepustil njenemu vplivu in se potikal po njeni najbli`ji okolici, kot da bi tam kaj izgubil ali pozabil.« Julius Kugy

Varuh gorske narave je prostovoljni strokovni delavec, ki je opravil formalno izobraževanje pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) in je usposobljen za varovanje gorske narave ter bo predvsem znotraj planinskih društev (PD) spremljal in usmerjal različne dejavnosti s ciljem varovanja gorske narave. Program je namenjen ljudem, ki želijo delovati v cilju varovanja gorske narave in vsem, ki načrtujejo in izvajajajo projekte PZS, kot tudi projekte v sodelovanju s sorodnimi in nevladnimi organizacijami, ki s svojim delovanjem posegajo v gorski svet (CAA - Club Arc Alpin, CIPRA, UIAA - Union Internationale des Assoaciotions Alpinisme - Mednarodne zveze planinskih organizacij, MW - Mountain Wilderness Slovenije, in drugih). Prav tako je namenjen mentorjem planinskih skupin, za vodnike PZS, ki želijo poglobiti in razširiti znanja s področja varovanja gorske narave, za markaciste, alpiniste, gorske reševalce in oskrbnike planinskih koč in njihove gospodarje, ki bi tako usposobljeni lahko učinkoviteje prispevali k varovanju gorske narave in zmanjševanju negativnih vplivov planinskih koč na okolje.

sreda, 10. 10. 2018

Od 29. julija do 4. avgusta 2018 je dolini reke Idrije potekal že tretji

torek, 31. 7. 2018

Prve utrinke naravovarstvenega tabora 2018 na ogled...