Vodniško-izletniški odsek

Poročilo 2012

Vodniški odsek je v letu 2012 štel 14 vodnikov in dve članici. Ponovno se je v vodniško delo vključil en vodnik, v drugi polovici leta pa je vodniško delo opazoval kandidat za novega vodnika. V planu je bilo 51 tur, od tega jih je bilo izpeljanih 41. Za izvedbo vseh izletov smo potrebovali kar 1320 ur, vrednostno bi po ceni 7€ znašalo 9.240,00€, upoštevajoč samo čas za izvedbo ture. Izpeljali smo 18 letnih lahkih tur, 6 zahtevnih in dve zelo zahtevni ter 9 lahkih zimskih in 4 zahtevne zimske ture ter 2 turno kolesarski. Kar osem tur je odpadlo zaradi slabega vremena, dve pa ker ni bilo prijavljenih. Od tega je odpadlo turno smučanje in eno turno kolesarjenje ter skoraj vsi planirani izleti v mescu aprilu in pohod po Vitovski krožni poti.

V hribe smo skupno peljali 1468 planincev, od tega 457 preko planinskih skupin. Dva 8-dnevna društvena izleta sta bila izpeljana v Bosno pod vodstvom Darka Božiča in Denisa Turka ter na Sardinijo pod vodstvom Rajka Slokarja in Jožeta Sedevčiča. Obeh se je udeležilo po 40 planincev. Izleti so se pokrivali s prispevki udeležencev, v drugi polovici leta pa delno tudi iz sredstev, ki jih je društvo pridobilo od Mestne občine Nova Gorica za športno rekreacijo odraslih.

Izpeljali smo izlet za vodnike na Hochalmspitze v Avstriji, ki se ga je udeležilo 7 vodnikov.

Vodniki so se udeležili licenčnih izpopolnjevanj. Sestajali smo se enkrat mesečno. Pripravljali smo delovne programe za tekoče mesece in reševali tekočo problematiko odseka. Začeli smo z internim izobraževanjem, kar se je izkazalo za zelo koristno.

V odseku redno skrbimo za propagando - za raznašanje plakatov v oglasne omarice in za objavljanje obvestil v medijih. V letu 2012 nam je šlo zelo narobe, ker več mesecev ni delovala spletna stran PD, kar je zelo negativno vplivalo na delo vodniškega odseka. Srečanja vodnikov MDO Posočje v Podbrdu so se udeležili 4 vodniki, zbora vodnikov na Igu pa le 2.

Športna zveza je dvema vodnikoma podelila priznanje ŠZ za dolgoletno delovanje in sicer Bernardi Pisk in Aldu Šuligoju.  Bernarda Pisk je v letu 2012 letu prejela tudi priznanje PZS ob življenjskem jubileju.