Poslovno poročilo za leto 2008

Poročilo vodniško izletniškega odseka za leto 2008

Vodniško izletniški odsek je v letu 2008 štel 15 registriranih vodnikov in eno častno članico in sicer:

A - Rajko, Oskar
A,B - Jasna, Toni
A,B,D - Tomaž, Jože, Aldo, Lidija, Simon, Miranda, Darko, Igor, Stanislav ( tudi alpinistični inštruktor)
A,B,D,G - David

Predstavnica za stike z javnostjo - Iris Gorkič

Koncem leta pa sta se nam po uspešno opravljenem tečaju in pripravništvu za A  kategorijo pridružila tudi Hedvika in Metod. Zaradi  službenih in družinskih obveznosti sta delovanje v odseku začasno prekinila Pavle in David ( rečeno za leto ali dve).

V letu 2008 je bilo planiranih 52 pohodov oziroma izletov, od tega jih je bilo realizirano 39, kar pomeni 68% in sicer:

• 21 izletov oz. pohodov po lahkih poteh z skupaj 380 udeleženci
  • 12 izletov po zahtevnih oz. zelo zahtevnih poteh z 160 udeleženci
  • 1 osrednji društveni  izlet v Nemčijo tudi voden po zahtevnih poteh z 34 udeleženci,
  • 1 gorsko kolesarska tura z 4 udeleženci
  • 1 akcija; dnevi varne hoje pri Krnskem jezeru z 12 udeleženci
  • 3 pohodi  so bili v realizaciji planinskih skupin ( Trstelj, Dornberk in Šempas), ter 1 v sodelovanju z Turističnim društvom Banjšice s skupaj okoli 880 udeleženci.

V gore smo tako vodniki popeljali skupaj 586 planincev, če pa temu prištejemo še udeležbo na 4 pohodih PS pa je ta številka 1466.

Med 13 odpadlimi izleti jih je 7 zaradi slabega vremena, 3 zaradi nezanimanja, 2 zaradi odsotnosti vodnika, 1 pa je preložen v leto 2009.

Število udeležencev v letu 2008 je v primerjavi z prejšnjimi leti malo upadlo, razloge za to pa gre iskati tudi zaradi večjega števila teh odpadlih izletov. Največ zanimanja oziroma največ udeležencev so bili deležni izleti na Poldanovec, Lošinj in Cres, Gorski Kotar, Dolomitske ferrate, Prekmurje, izleta v Karnijskih Alpe in v  neznano. Med udeleženci je največ članov društva, nekaj pa je tudi članov ostalih društev ( SPD Gorica, Tolmin,  Koper). Opaziti je, da so zanimivejši, ter dobro pripravljeni izleti praviloma tudi dobro obiskani, kar z svojim obiskom potrjujejo tudi nečlani planinske zveze. Večjih poškodb oziroma nezgod na izletih, pohodih in ostalih aktivnostih ni bilo.

V VIO smo v letu 2008 bili aktivni še na naslednjih področjih:

• skupaj z alpinističnim odsekom smo pri Krnskih jezerih organizirali tečaj varne hoje v zimskih razmerah, ki se ga je udeležilo 12 udeležencev ( Miranda, David)
  • letnega licenčnega izpopolnjevanja so se udeležili 3 vodniki, zimskega izobraževanje se ni udeležil nihče.
  • 2 vodnika sta se udeležila tečaja za turno- kolesarskega vodnika in ga tudi uspešno opravila. Čaka ju še pripravništvo.
  • pridobili smo dva nova vodnika z A kategorijo.
  • načelnik VIO se je udeleževal sej UO in meddruštvenega odbora.
  • sestanki VIO so potekali mesečno, razen v mesecu juliju in avgustu.
  • skupaj z drugimi odseki smo sodelovali na razpisu za pridobitev sredstev MO za programe športa. Iz razpisanih sredstev smo pridobili 902,00 €.
  • v novembru smo se vodniki odseka (žal le 5 in Iris ) dobili na srečanju pri Krnskem jezeru. Ob tej priliki smo pomagali tudi pri letnem popisu sredstev in blaga v koči, kasneje pa Jože tudi v koči na vrhu Krna.
  • Rajko, Nada in Oskar so se udeležili srečanja MDO na Hleviški planinci.
  • skupaj z MO IN AO sodelujemo pri izdelavi društvene brošure, Iris pa objavlja aktivnosti v medijih in na spletni strani društva.
  • ponovno je zaživelo pohodništvo v ŠD Iskra v Šempetru, katere izlete vodi Metod, vabljeni pa so tudi, da se pridružijo članstvu in izletom našega društva.
  • nadaljujemo sodelovanja z nekaterimi ostalimi društvi: Tolmin, Trebnje, SPD Gorica, Kum-Trbovlje.
  • Jože in Aldo sta poskrbela za prenovo oglasnih omaric.

Ostalo:

Kljub nekaterim problemom (organizacija prevozov, slabo vreme, pomankanju časa...) smo člani VIO preteklo leto izpeljali dobro. Je pa res, da na področju vodništva, kot tudi v našem odseku še marsikaj ni narejenega, dorečenega in bil marsikaj lahko bilo še boljše, predvsem mislim na organizacijo izletov. Seveda pa ne gre pozabiti, da smo še vedno prostovoljni planinski vodniki-volonterji, tako da je potrebno ceniti čas ter opravljeno delo vsakega posameznika, pa četudi izstopa iz omenjene sredine.

načelnik vodniško izletniškega odseka
Darko Božič