Mladinski odsek

Prvi izlet v tem šolskem letu - Mala Gora

V soboto, 23. 9. 2017 smo vodnice in vodniki Mladinskega odseka PD Nova Gorica organizirali prvi planinski izlet v tem šolskem letu. Naš cilj je bila Mala Gora, planota na pobočju Čavna. Udeležba je bila res velika. Pohoda se je udeležilo 70 otrok in 13 odraslih skupaj kar 83 planincev.

Iz Nove Gorice smo se z dvema avtobusoma mimo Šempasa odpeljali do opuščenega kamnoloma pred tuneli pred Predmejo. Na izhodišču nam je vodnica Tina predstavila potek ture, mentorice in vodnike ter udeležencem podala nekaj osnovnih informacij in pravil za varen potek ture. Nato smo imeli kratko malico, da smo se okrepčali in sledila je hoja. Iz izhodišča smo se po Srednječavenski poti podali proti koči na Mali Gori 1034m. Razgibana pot nas je vodila skozi gozd, čez deloma bolj izpostavljene predele ves čas pa se nam je odpiral pogled na Vipavsko dolino. Med hojo smo imeli par krajših postankov. Otroci so bili pri hoji res pridni in kljub veliki udeležbi se je kolona vila kot kača in kočo smo dosegli po dobrih 2. urah hoje. Po krajšem vzponu smo prišli na odprto travnato ravnico in za nekaj drevesi že veseli zagledali naš cilj.

Pred kočo so nas gostoljubno pričakali vodniki in člani Planinske sekcije Kamnje. Postregli so nas z odličnim čajem, sladkimi piškoti, odrasle pa s kavico. Sledila je daljši postanek za malico in planinsko druženje. Z obiskom nas je presenetila tudi naša večletna mentorica na OŠ Šempas Nevenka Bremec. Ko smo se okrepčali, je Nika poskrbela, da so vsi dobili v knjižice zaslužen žig. Tina je nato prosila gostitelje za nekaj besed. Pozdravil nas je Jožko Vodopivec in otroke pozval naj vztrajajo v planinstvu tudi, ko odrastejo. Nato je podal besedo vodniku Antonu Kreševcu, ki nam je predstavil zgodovino in zanimivosti o Mali Gori, gradnji koče in aktivnostih, ki se izvajajo na njim ljubem kraju. Poudaril je pomen ohranjanja zgodovine in dediščine za naše zanamce. Vsi smo mu z zanimanjem prisluhnili. Sledilo je skupno fotografiranje in naša zahvala gostiteljem, ki so nas res lepo in toplo sprejeli. Obljubili smo, da se bomo na Malo Goro še vrnili. Ker nas je čakal še povratek v dolino smo se s težkim srcem podali na pot, saj so otroci uživali. Mimo koče smo se po »Stomažki« poti podali nazaj proti izhodišču. Sestop je potekal brez zapletov in kot bi mignil smo bili na cilju. Ker smo imeli še nekaj časa, smo pomalicali, se odpočili in izkoristili še  za druženje. Izlet si bomo zapolnili po veliki udeležbi, pridnih planincih, razgibani poti in pravem planinskem gostoljubju, ki smo ga vedno deležni na Mali Gori. Za konec bi se rada še enkrat iskreno zahvalila članom Planinske sekcije Kamnje, ki so poskrbeli, da je bil ta dan prelep in da so otrokom pokazali kaj pomeni pravo planinsko gostoljubje. Zahvala gre Gregorju Vodopivcu in njegovima staršema, Antonu Kreševcu in še dvema članoma. Hvala in še se bomo vrnili!

Nekaj fotografij pa tukaj.

Napisal: Tina Mavrič

Program sofinancira Mestna občina Nova Gorica.

18 Marec, 2024 - 19:08