Društvo

Tudi papirnati robčki so smeti

V soboto, 11. marca je Odsek za varstvo gorske narave pri PD Nova Gorica organiziral drugo, sedaj že tradicionalno, čistilno akcijo Kekca in Škabrijela. Sodelovalo je tudi društvo Škabrijel 1917 in Športno društvo Mark. Letos smo se vključili nove trase, tako da smo ponovno nabrali zajeten kup odpadkov. Našli smo celo zelo dobro ohranjena para lesenih smuči iz petdesetih let prejšnjega stoletja.

Na poteh, kjer smo čistili že lani, je bil najpogostejša nova smet papirnat robček. Ljudje menijo, da se ta razgradi. Čeprav se res, lahko to traja tudi pol leta, do takrat pa četudi je 100 % organskega izvora in popolnoma  biorazgradljiv, estetsko kazi naravo. Večina pa ni takih, temveč je narejenih iz recikliranih materialov in so beljeni s klorom, pri tem postopku nastaja kancerogena spojina dioksin, ki se spira v zemljo in naprej v podtalnico. Druga najbolj pogosta smet je bila pločevinka za pivo. Razgradnja te pa traja kar 50 do 100 let.

Naslednjič, ko se odpravimo v naravo, se spomnimo, da narava ne potrebuje človeka, temveč človek potrebuje naravo. Skrbimo zanjo in jo varujmo!

Nekaj foto utrinkov pa tukaj.

Zapisal: Borut Bric

18 Marec, 2024 - 19:08