Login

Odsek za VGN

Uspešno izvedena naravovarstvena akcija Krnsko pogorje

Zadnjo soboto v mesecu septembru (30. 09. 2017) smo se zbrali varuhi gorske narave, planinci in ljubitelji gorske narave iz različnih planinskih društev. Vodji Odbora VGN pri MDO PD Posočje Mirotu Strosarju se je porodila ideja, da bi izvedli naravovarstveno akcijo na področju MDO Posočje pod okriljem Odseka za varstvo gorske narave Planinskega društva Nova Gorica. Cilj nam je bil ogled in pregled Krnskega pogorja po zaključku sezone. Iz različnih izhodišč smo dostopili do Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Udeleženci akcije smo si bili enotni, da je stanje zelo v redu, saj nismo nabrali skorajda nič smeti, kar pomeni, da so obiskovalci gora zelo ozaveščeni in lepo skrbijo  za naše gore. Potrudili se bomo, da bo akcija postala tradicionalna.

Zapisala: varuhinja gorske narave Franka Zega

 

VTISI UDELEŽENK AKCIJE

Bila je lepa jesenska sobota, ko sva se skupini planincev – Odseku varuhov narave, pridružili še dve amaterki. Čeprav nisva izvrstni planinki,  sva se odločili, da greva na pohod, saj bova v pomoč pri gorski čistilni akciji, po poti do Krnskega jezera.

Res sva preživele ob sončnih ljudeh en izjemno lep in zanimiv sončen dan. Ob premagovanju vzpona in iskanju smeti, so nam le-ti velikodušno in strokovno predstavili naše prelepe slovenske gore. Seznanili so naju tudi z markiranjem in varnostjo v gorah ter presenetili z njihovo ljubeznijo in skrbjo do narave, ki je prežeta z duhom prostovoljstva. Na sami poti pa smo našli izjemno malo odpadkov, zato smo se vsi strinjali s trditvijo, da so obiskovalci naših gora zelo osveščeni in kulturni, saj znajo cenit lepoto narave.

Kljub utrujenosti, ki smo jo občutili na koncu poti, sva se z veseljem odločile, da se vključiva v Planinsko društvo med člane varuhov narave. Sedaj pa komaj čakava naslednje izzive.

Obenem še hvala Franki, ker naju je povabila in vse tako izvrstno pogostila.

En planinski pozdrav vsem  Ljubica Benčič in Liljana Abram.

Nekaj foto utrinkov pa tukaj.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

8 November, 2018 - 14:00
18 Oktober, 2018 - 14:28