Login

Splošno

Voščilo za dan žena

Drage naše planinke, članice.

Čestitke ob vašem prazniku!

Želimo vam en lep dan!

Zgodovina praznika

"Dan žena (originalno "Dan delovnih žena") je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija." (vir: https://sl.wikipedia)


Nekaj zanimivih dejstev

1. Rozalija Škantar iz Srednje vasi v Bohinju se je leta 1870 kot prva ženska povzpela na vrh Triglava. (več tukaj)

2. Junko Tabei - japonska alpinistka je bila prva ženska, ki je 16. 5. 1975 osvojila Mount Everest in prva ženska, ki je osvojila najvišje vrhove vseh sedmih celinPo njej se imenuje asteroid 6897 Tabei.

3. Prva Slovenka na Mount Everestu je bila leta 1990 Marija Štremfelj.

(vir: Wikipedija in stran Gore in ljudje)

 


Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

6 April, 2021 - 11:14
15 Januar, 2021 - 14:32