Društvo

VARNEJE V GORAH POZIMI - TEČAJ

Datum:
torek, 6 Februar, 2007

[img_assist|nid=3359|title=|desc=|link=none|align=left|width=100|height=75] V torek 06. februarja vas vabimo na teoretični del predstavitve varnejšega gibanja v gorski naravi v zimskih razmerah. Dobimo se v društvenih prostorih ob 18. uri. V soboto in nedeljo, 10. in 11. februarja se bomo podali na Krnska jezera, kjer bomo na terenu predstavili tehnike gibanja v naravi. Čimprej se prijavite - tel. 302 3030, da se bomo lahko ustrezno organizirali (prevoz v Lepeno...)!

K teoretičnemu delu smo privabili alpinista Mitja Gleščiča, dve urno srečanje pa bi bi izkoristili za krajše predavanje o gibanju, opremi in nevarnostih, ki jih pozimi srečujemo v visokogorju, pa tudi v predalpskemu svetu. Prisotnih bo tudi nekaj vodnikov zato upamo, da bo vsaka radovednost potešena.

V soboto, 10. februarja, pa se bomo podali "na teren". Iz Lepene se bomo povzpeli do Krnskih jezer, kjer nas bo pričakala oskrbovana koča, vendar bo naše delo predvsem zunaj, v pravi zimi. Poskušali bomo pokazati in se naučiti osnov rokovanja s cepinom in derezami, saj oprema sama še ne zagotavlja varnejšega koraka. Čas bo tudi za urjenje reagiranja ob zdrsih - zaustavljanje s cepinom, ki tudi izkušenejšim vedno prav pride. Za zahtevnejše morda tudi nekaj vrvne tehnike v zimi, se pravi kako varujemo drug drugega na težkih prehodih in zahtevnih mestih.

Program bomo poskušali speljati tako, da se bomo varno povzpeli tudi na enega od okoliških razglednikov, vendar je vse odvisno od razmer v naravi in se nam lahko zgodi, da bomo namesto uporabe derez vadili gaženje celca ali pa hodili po kopnem. K sreči nam vremenska napoved v prihodnje vendarle napoveduje zimo.

Sobotni večer bomo zopet poskušali popestriti z malo teorije in ga izkoristili za medsebojna spoznanja, neformalen klepet...

V dolino se bomo vrnili v nedeljo po kosilu.

Karkoli v tej zvezi lahko povprašate tudi na mail igorklec@volja.net!

Prispevek posameznika za celoten tečaj je 50.- EUR. Sem je všteta večerja, spanje, zajtrk in kosilo v koči pri jezerih, prispevek za vodenje in organizacijo in posebno nezgodno zavarovanje udeležencev.

PP: Koča bo tisti konec tedna odprta posebej za nas, družbo pa nam bodo delali alpinisti iz našega društva, ki bodo priskočili na pomoč kot izkušeni inštruktorji.