Login

Splošno

Čistilna akcija na Kekcu in Škabrijelu

Odsek za varstvo gorske narave
Planinsko društvo Nova Gorica

Ko se sprehodiš po danes zelenih pobočjih Kekca in Škabrijela ti pogled večkrat obstane na ostankih številnih kavern in rovov, ki nemo pričajo o zgodovini tega predela. Če skreneš malo s poti, se še zmeraj lahko spotakneš  ob kakšen kos opreme ali orožja iz tistih časov, in misli te nehote popeljejo v preteklost, ko je to ozemlje še ječalo pod točo granat. 

Narava si je po sto letih komajda malce opomogla - ta področja so bila mnoga desetletja po vojni povsem gola - ko jo je začelo dušiti drugo gorje, zopet s strani od samega sebe in od narave odtujenega človeka: SMETI!

Zato smo si pri ponovno obujenem Odseku za varstvo gorske narave pri Planinskem društvu Nova Gorica, kot prvi cilj postavili očiščenje te, Novogoričanom in Goričanom priljubljene izletniške točke. 
Pridružilo se nam je tudi Društvo za rekreacijo, kulturo in zgodovino Škabrijel 1917 in s skupnimi močmi smo v soboto, 9. malega travna, poskrbeli, da narava Kekca in Škabrijela sedaj malce lažje diha, olajšana za več deset vreč razne nesnage. 

Akcija bo postala tradicionalna, zato že sedaj vabljeni, da se nam naslednjo pomlad pridružite. Do takrat pa lahko ogromno naredite z osveščanjem drugih o pomembnosti ohranjanja čiste in prvinske Matere Narave. Fotografije letošnje akcije si lahko ogledate na tej povezavi.

Odsek VGN PD Nova Gorica
Pripravil: Borut Bric

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

23 April, 2024 - 17:42
23 April, 2024 - 15:41
22 April, 2024 - 08:37