Splošno

Naš član na Kanjevec za 1. april

Pač, mi je takrat nekaj škripnil hrbet, drugače bi bil 18. marca tudi jaz na Prehodavcih. Pa nisem vedel za plezalce, ki jih je organiziral Mitja Mikuž. Hotel sem le izkoristit iztekajoče se obdobje, ko je mogoče še kolikor toliko učinkovito uporabljati cepin na snegu. Sem šel to soboto in ne glede na 1. april.

Že vnaprej sem ocenil, da bodo najbolj uporabni krplji, pa sem se tako izdatno otovoril (ob itak pripomočkih 'za vsak slučaj'-1/2 tovora, ki so potem neuporabljeni priromali nazaj).

Šel sem iz Trente (~6.00) čez Lepoč. Krplje sem uporabil že nad sotesko, mimo usekov čez rob pa sem si pomagal z derezami - da si zaslužijo prenos na hrbtu. Od tam do Prehodavcev pa nisem snemal krpljev, ker se je že krepko vdiralo. Sneg je bil ravno primeren, da sem lahko krpljal tudi do 40˚ navzgor, če pa je lezlo, sem jih čelno ali bočno zabijal.

Gaz Mitjine skupine je sonce že močno zabrisalo. Lani sem šel kar po večinoma kopni muletjeri, pred 2 letoma pa sem šel direktno na Zadnjo lopo (kuceljček med med bivakom in Malim špičjem). Na robu se je že krepko poznalo pomankanje kondicije. Malo sem se okrepčal – Fructalova tablica (eno sem vzel že na sedlu Čez dol), jabolko, pijača. Krpljal sem do vrha, a sem od Hribaric izbiral bolj položen vzpon zaradi krpljev. S pogostejšimi počitki sem prigagal na vrh Kanjavca (~8.30 od avta).

Megleni razgledi in misel na pregret sneg so me hitro pognali nazaj. Že na strmini od Hribaric proti Prehodavcem je pregreta plast kazala namen oddrsavanja. Strmino pod robom Prehodavcev sem tako prečil z derezami, za normalen direkten spust pa sem spet uporabil krplje, saj sem se brez njih začel pogrezati vsak 3. korak do pasu. Le pri spustu mimo vsekov sem spet uporabil dereze, nad sotesko pa šel spet šel s krplji, dokler jih je bilo mogoče rabit. Na Log sem prišel, ko je dan že zapustil Trento, ob ~20.30.

Hm, zakaj toliko časa za to goro? Pomanjklivo kondicijo sem že omenil, a skupaj sem ocenil nad 2000m pri 19km in 'težek' sneg od ~1300mnm, še posebej pri povratku. Pač v + je to, da pri hoji nisem rabil baterije (od polmraka do polmraka). Nekaj fotografij pa tukaj.

Zapisal: Tauni (Marjan Vidmar)

Sicer pa namesto 1. aprilske šale na temo nočnega miru: kdo bo lovil (tekel za njimi) planince, ki bodo hoteli v hrib pred zoro? In – ali bodo morali bivakirat, kjer jih bo zatekla noč pri povratku?