Planinarjenje po Dolomitih (13. 8. do 15. 8. 2023)

Na tokratnem avgustovskem izletu po Dolomitih so se smukali okrog masiva Sella Ronde.

Že prvi dan smo napadli Ferrato delle Trincee iz prelaza Passo Fedai. Zelo razgledna pot vodi čez skalni greben iz katerega se na eni strani ponuja masiv Piz Boe in na drugi kraljica Dolomitov Marmolada s svojimi žalostnimi ledeniki. Po prvi steni se je strmina vnesla in proti koncu je postajala pot vedno bolj zabavna s ostanki vojaških jarkov, utrdb in podzemnih tunelov, v katerih so vse zime preživljali premraženi vojaki. Po zaključku krožne poti nas je v kraju Canazei počakala naša udobna namestitev.

Drugi dan smo opravili malo bolj zahtevno pot preko Ferrate Mesules v osrčje masiva Piz Boe. Sicer smo najvišji vrh gledali le od daleč, vseeno smo pa osvojili  vrh Piz Miara z 2.964nm. Ob koncu dneva nas je naš udeleženec Aleš tudi počastil z piknikom in žarom. Je priznal, da v njegovem nahrbtniku se vedno najde prostor tudi za žar, ponvo, meso in ostale dobrote.

Za zadnji dan smo si prihranili krožno turo na Vrh Sasso Piatto preko ferrate Oscar Schuster. Na samem začetku iz Passo Sella smo se z prastaro gondolo zapeljali na izhodiščno sedlo. Od tu pa  po neprijetnem melišču proti vstopu v  zavarovani del poti. Del poti smo tu poplezovali po lažjem skalovju v strmi grapi brez jeklenic. To je bilo za večino udeležencev najbolj zabavni del poti. Malo nam je dobro voljo kvaril dež ob povratku iz gore, a smo ga do popoldneva že pregnali z dobro voljo.

Na poti proti domu smo že kovali načrte o novih izletih.

Nekaj foto utrinkov pa tukaj.

Marko Kodrič