Pot kamnitih stopnic - NI VEČ PROSTIH MEST

Datum:
nedelja, 21 April, 2024

Krožna pot                                                        Grebenska panorama

Pot kamnitih stopnic je »oživljena« stara cesta čez hrib Klamaruša, ki se dviga nad vasjo Grižane in je bila v preteklosti ena od povezav naseljenih krajev z gozdnimi območji. Gre za krožno stezo, ki se začne in konča v središču Grižan. Dolga je približno 10 kilometrov, premaga 380 m višinskih razlik, na njej pa je več kot 1.300 izklesanih ali vgrajenih kamnitih stopnic. Po njih so prebivalci vinodolskih vasi nosili grozdje, fige in češnje ter sol, na območju Gorskega Kotarja pa so jih zamenjali za žito, krompir in fižol.

Odhod avtobusa izpred zavarovalnice Triglav v Novi Gorici ob 6. uri s postankom pri stari vratarnici Letrike, v Ajdovščini in Postojni. Vožnja do vasice Grižane na Hrvaškem, kjer nas pred pohodom čaka jutranja kavica.

Pohodna pot gre najprej do ruševin frankopanskega gradu, nadaljujemo mimo cerkve Marije Snežne do kamnitih stopnic. Po njih se povzpnemo po zarezi hriba Klamaruša mimo dveh atraktivnih jam do vrha pečine. Sledi lahek sprehod z enim vmesnim zahtevnejšim (neobvezno) detajlom ob poti, vse do najlepšega razgledišča. Spust po stopnicah na drugi strani in povratek do izhodišča, kjer bo piknik iz avtobusa. Sledi kratka vožnja do Crikvenice, možnost skoka v morje za najbolj vroče in pogled na predsezonski utrip ob obali.

Predvideno je 5 ur hoje po lahkih označenih poteh in en zahtevnejši neobvezen dodatek poti ob naši poti.

Turo bomo seveda prilagodili glede na vreme in razmere za hojo.

Povratek v Novo Gorico je v večernih urah.

Prispevek za izlet pri najmanj 40 udeležencih je 35 eur ter vključuje: prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnino, piknik, zavarovanje, organizacijo in vodenje izleta.

Oprema primerna letnemu času, pohodne palice, zaščita za veter in sonce, (kopalke).

Hrana: med hojo iz nahrbtnika, po končanem pohodu piknik iz avtobusa. Možnost individualne hrane v lokalih ob obali.

Prijave z obveznim vplačilom akontacije (20 eur) sprejemamo na sedežu društva do zasedenosti prostih mest, oziroma do vključno četrtka, 18. aprila, ko bo ob 19. uri sestanek z udeleženci. Izlet je organiziran v sodelovanju s ŠD MAHLE Letrika, število udeležencev je omejeno. Prednost pri prijavi imajo člani PD Nova Gorica.

V slučaju napovedi slabega vremena bo izlet odpovedan ali prestavljen na kasnejši termin oziroma na primernejšo lokacijo.

Dodatne informacije na gsm 051 814 912 (Darko).

Vodita Darko Božič in Maja Kajzer.

Ruševine gradu Grižane

Oznaka za začetek poti