Stenar (2501m) - NADOMESTA TURA MATAJUR

sobota, 8 Februar, 2014
Lokacija:
Stenar

Sporočamo, da se je vodnik zaradi razmer odločil za nadomestno turo na MATAJUR po krožni poti po italijanski južni strani. Za vse informacije in prijave kontaktirajte direktno vodnika Stanislav Jablanšček 031 883 169.

Planinsko društvo Nova Gorica vabi v soboto, 8.2. na zahtevno zimsko turo na Stenar 2501m. Potrebna je dobra kondicijska pripravljenost in popolna zimska oprema za gibanje v visokogorju v zimskem času (čelada, cepin, dereze). Odhod ob 6. uri pri bencinski črpalki v Solkanu. Hrana iz nahrbtnika.

Vodil bo Stanislav Jablanšček 031 883 169.

Podrobnejši opis:

Datum odhoda: sobota, 08. februar 2014, ura odhoda: 06.00 h. Ura prihoda: 20.00 h.
Kraj odhoda: Gostilna in pizzaria Zvezda (bencinska črpalka v Solkanu)
Predvideno št. udeležencev: 7.
Vodnik: Stanislav Jablanšček.

Opis ture: Startamo na bencinski črpalki v Solkanu in gremo z avti mimo Bovca in skozi Trento v Zadnjico (650m), kjer poiščemo parkirišče. Po markirani poti se povzpnemo na s starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma  na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Vzpon nadaljujemo po mulatjeri, ki se zmerno vzpenja čez manjša snežišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira). Kjer nadaljujemo v smeri Pogačnikovega doma, kjer bo daljša pavza. Od doma gremo v smeri Pihavca, Bovškega Gamsovca, Stenarja in doline Vrat. Vzpon nadaljujemo po vse bolj razgledni poti, s katere se kmalu v desno odcepi pot na Pihavec. Nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, ki nas višje pripelje na Dovška vrata, kjer je naslednje razpotje. Tu nadaljujemo naravnost v smeri proti Križu in Stenarju (ostro desno Bovški Gamsovec, desno Vrata) po poti, ki se postopoma začne vzpenjati proti Stenarskim vratcem.
Nadaljujemo desno (levo Križ) po vse bolj razgledni poti, kateri se le nekaj korakov višje priključi neoznačena pot prek Stenarskih vratc. V nadaljevanju se ob lepih pogledih na Triglav, Bovški Gamsovec, Pihavec in dolino Trente sprehodimo do strmih pobočij Stenarja. Od tu naprej se pot prične strmo vzpenjati. Sledi še hoja po vršnem pobočju gore in vse bolj razgledna pot nas pripelje na 2501 m visok vrh.
Sestop: V smeri pristopa.

Način transporta do izhodišča in nazaj: Lasten prevoz.
Potrebna telesna in psih. pripravljenost udeležencev: Dobra telesna pripravljenost. Ustrezna psihična stabilnost.
Potrebne izkušnje udeležencev: Poznavanje gibanja v snežnem svetu (uporaba cepina ter derez).
Potrebna oprema: Čelada, rokavice, očala, zaščitna krema, prva pomoč, cepin, dereze, krplje, pohodne palice, 3 vponke in pomožna vrvica itd.
Prijavnina: 3,00 eur (pobira PD Nova Gorica)
Prehrana: Iz nahrbtnika.
Rok za prijavo: 06.2.2014, rok plačila: 06.2.2014.