Login

Alpinistični odsek

Alpinistični odsek

Alpinistični odsek je namenjen tistim, ki ljubijo plezanje, izzive in nepozabna doživetja. Trenutno je na odseku preko 35 aktivnih alpinistov, alpinističnih inštruktorjev, alpinističnih pripravnikov in inštruktorjev športnega plezanja.

Dejavnost odseka

Dejavnost odseka je pestra in razgibana ne glede na letne čase. Spomladi, poleti in jeseni je obdobje, ko opravimo največje število vzponov v skalnih smereh. Plezamo v domačih in tujih gorah, večkrat  nas pot zanese v Karnijske Alpe in v Dolomite. Pozimi plezamo kombinirane in ledno snežne smeri ter zaledenele slapove pri nas in v tujini. Ko vremenske razmere ne dopuščajo plezanja v visokih stenah, plezamo v okoliških plezališčih. Poleti v Vipavski beli, Drnulku, Čiginju ali Senici, pozimi pa na Lijaku, v Vipavi ter v bližnjih italijanskih  plezališčih Doberdob, Costiera ali Napoleonica. Največkrat plezamo v Ospu, Črnem Kalu in Mišji peči, ki so ena izmed največjih in najbolj obiskanih slovenskih plezališč, predvsem v zimskem času. Nemalokrat obiščemo tudi v hrvaška obmejna plezališča.

Za ohranjanje plezalne kondicije pozimi, treniramo med tednom na umetnih stenah, ki se nahajajo na sedežu društva, v športni dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj in na DEŠu v Šempetru pri Gorici.

Redno organiziramo Alpinistično šolo, ki je namenjena pridobivanju osnovnih znanj za varno osvajanje visokogorskih vrhov, plezanje v plezališčih in hribih poleti in pozimi.

Jeseni  2011 smo začeli z vadbo športnega plezanja za osovnošolce, kjer se otroci, skozi njim prilagojeno vadbo,  seznanijo s tem lepim, zanimivim športom ter se zabavajo v družbi novih prijatejev.

Poleg plezanju, izobraževanju, šolam in tečajem, namenimo nekaj svojega prostega časa tudi urejanju in vzdrževanju okoliških plezališč Lijak, Dolga njiva in Drnulk.

Poleg že omenjenih dejavnosti, organiziramo vsakoletne tabore in tradicionalna srečanja.

Vsako leto organiziramo skupne tedenske ali večdnevne tabore doma in v tujini, na katerih obnavljamo in osvežujemo znanje, spoznavamo nova plezalna področja, stene, ljudi.

Eno od tradicionalnih srečanj je Spominski tabor v Lepeni, ki poreka 1. vikend v avgustu, ko se z vzponi v gorah doline Trente in okrog Vršiča, poklonimo našim prijateljem, ki so izgubili življenje v gorah.

Za Martinovo organiziramo,  tekmo v športnem plezanju v plezališču Dolga njiva, ki je namenjena druženju plezalcev in alpinistov, v prijetnem, sproščenem vzdušju, ki se vedno zaključi s peko kostanja in pokušanju mladega vina.

Novembra, ob koncu apinistične sezone, pa poteka tradicionalen tek na Krnska jezera, kjer privre na dan prava bojevitost naših najbolj zagrizenih tekačev, ki se potegujejo za osvojitev novega časovnega rekorda. Tudi ta priložnost je namenjena druženju s člani ostalih primorskih alpinističnih odsekov ter proslavitvi pravkar zaključene in otoritvi prihajajoče alpinistične sezone.

Kako postati član AO Nova Gorica

Vsi ljubitelji gora, plezanja ali strmih sten se nam lahko pridružite na našem odseku.

Pogoj za članstvo v Alpinističnem odseku je opravljena Alpinistična šola, podpisana pristopna izjava in plačana članarina za tekoče leto na PD Nova Gorica.

Če ste aplinistično šolo že opravili pri drugem alpinističnem odseku in imate potrdilo, vam šole ni potrebno ponovno opravlajti pri nas. Zadostuje predložitev potrdila, podpis pristopne izjave in poravnana članarina za tekoče leto na PD Nova gorica.

Kje dobite informacije o AO?

Dobite nas vsak četrtek zvečer po 20. uri v prostorih planinskega društva. (poleti po 20.30)

Za vse informacije v zvezi z delovanjem Aplinističnega odseka, Alpinistično šolo ali tečaji športnega plezanja v se lahko obrnete na načelnika Aplinističnega odseka Mitjo Filipiča 040/848 801.

Več inforamcij najdete tudi na naši strani.

Nedavni komentarji

Nove fotografije

7 Marec, 2018 - 09:50
1 Marec, 2018 - 16:59