Društvo

Praznovanje ob 60-letnici Doma dr. Klementa Juga v Lepeni

V soboto, 14. septembra je pred domom dr. Klementa Juga v Lepeni potekalo slavje v počastitev 60. obletnice odkar je bil dom predan in služi planinstvu. Dogajanje se je začelo ob 10.30 uri s pohodom udeležencev skozi Šunikov vodni gaj, nadaljevalo pa s prikazom reševanja v gorah, ki so ga izvedli gorski reševalci iz Bovca, skokom s padalom Ferdinanda Goloba in druženjem udeležencev ter gostov pred domom. Dogajanje so popestrile stojnice z blagom domače obrti, mlečnimi proizvodi planine Duplje, žganimi pijačami in lepenskimi krafi. Naše društvo je na svoji stojnici predstavljalo promocijsko planinsko gradivo in gradivo TIC Bovec. Organiziralo pa je tudi ustvarjalne delavnice za otroke. Ob tej priložnosti je društvo pripravilo zgibanko – 60. let planinskega doma dr. Klementa Juga v Lepeni in razstavo na treh panojih, ki obsega: predstavitev društva, predstavitev dr. Klementa Juga in predstavitev razvoja oz. obnove doma od prevzema do danes.

Uradne slovesnosti, ki se je začela ob 14. uri, so se udeležili predstavniki PZS in MDO Posočje, občine Bovec in MO Nova Gorica ter nekaterih planinskih društev iz Posočja. Slovestnost je otvorila predsednica društva, ki je pozdravila vse prisotne. Slavnostni govornik dr. Branko Marušič je v svojem govoru prikazal predvsem razmere in pogoje ob katerih je društvo takoj po ustanovitvi prevzemalo in predajalo planinske domove planinstvu na Trstelju, zavetišče na Krnu in nazadnje v Lepeni. Predstavil je tudi lik dr. Klementa Juga, filozofa, planinca in alpinista, ki je javnost spodbujal k razmišljanju o novem dojemanju sveta in obnašanju človeka, da bi bil ta svet boljši in pravičnejši.

Slovesnost sta kulturno obogatila oktet Vrh in folklorna skupina Gartrož, ki je s svojimi godci še dolgo zabavala žal po pričakovanju mnogo manjšo udeležbo planincev.

Prireditve v Lepeni ne bi bilo brez pomoči številnih prostovoljcev in sponzorjev.

Nekaj fotografij iz prireditve si lahko ogledate tukaj. Kratek film iz prireditve pa tukaj.

18 Marec, 2024 - 19:08
12 Marec, 2024 - 16:31