Login

Splošno

Škotsko višavje - Škotska - ODPOVEDANO

Datum: 
sreda, 17 Junij, 2020
Lokacija: 
Škotska

          ŠKOTSKO VIŠAVJE - ŠKOTSKA

                 ( 17.06 - 24. 06. 2020)

                                                                                                                                       

-doživite šarmantni in očarljivi Edinburg – Škotska v malem

-osvojite najvišje škotske vrhove, z mogočnim Ben Nevis na čelu

- prepustite se osupljivim gradovom in idiličnemu Eilean Donan

 

Škotska,dežela na skrajnem severu Velike Britanije je poleg viskija, kiltov in dud, poznana tudi po svoji divji, neokrnjeni,  nepojmljivo lepi naravi.Osupljiva in neomadeževana pokrajina, ki jo zaznamujejo neskončna morja barvitih zelenih pašnikov, na katerih se brezskrbno pasejo ovce in znamenito dolgodlako škotsko govedo.  V  visoki  travi,  ki  jo  "razbijajo"  mehki  hribi,  starodavne  vasice,  gozdovi,  oviti  v  meglice,  in  globoka ledeniška jezera, ki v svojih globinah varujejo pošasti iz pradavnine, pa se skrivajo številni zajčki.

Edinburg,znan tudi pod imenom "Severne Atene", velja za eno najlepših in najbolj šarmantnih mest v Evropi.Mesto nas očara s svojo pravljičnostjo, s svojo mešanico tradicije in sodobnosti ter z edinstveno staro arhitekturo  …  Slikovite  ulice,  ki  v  svojih  nedrjih  skrivajo  čudovite  vrtove,  kjer  si  popotnik  lahko  za  trenutek oddahne od mestnega vrveža, vabijo s svojim pestrim dogajanjem in utripom življenja! In sredi mesta, na vrhu ugaslega vulkana, se bohoti mogočen grad, od koder se ponuja čudovit pogled na vse strani ...

Ogledamo  si  nekaj  osupljivih  in  preprosto  spektakularnih  gradov,  s  katerimi  je  posejana  škotska pokrajina. Ponosni Blair, kjer ima sedež edina zasebna vojska v Evropi, mogočni Stirling, kjer so kronali škotske kralje ter idilični in največkrat fotografirani Eilean Donan ter drugi. Tudi prostrana posestva, ki obdajajo gradove, po katerih se šopirijo pisani pavi, niso nič manj impresivna kot gradovi sami … Ko pa zaslišimo igranje škotskih dud in se srečamo s fanti v kiltih (pod katerimi menda ne nosijo ničesar ☺), začutimo, da smo zares na Škotskem.

 

Pikana i našemu potovanju sta vzpona na dva najvišja vrhova Velike Britanije – Ben Nevis in Ben Macdui. Prav  tako  ne  manjka  še  drugih  spektakularnih  pohodov  po  škotskem  visokogorju  in  zeleni  soteski Finnich Glen, ki je s svojo zeleno barvo in brzicami zagotovo nekaj posebnega.

 

1.DAN: SREDA, 17.06. LJUBLJANA  –   EDINBURG. Odhod avtobusa iz Ljubljane s postankom v Novi Gorici  in  avtobusni  prevoz  do  Benetk,  od  koder  poletimo  v Edinburg. Po pristanku se odpeljemo do hotela. Namestitev. Starodavni utrip glavnega mesta Škotske začutimo na Kraljevi milji, kjer zanimivosti kar ne zmanjka. Sprehod do veličastnega edinburškega gradu, ki kraljuje na vrhu ugaslega  vulkana  sredi  mesta.  Na  hitro  si  odpočijemo  v  čudovitih  vrtovih  pod  gradom,  nato  pa  nadaljujemo sprehod po glavni nakupovalni ulici Princess Street. Prosto za uživanje v utripu (nočnega) življenja na edinburških ulicah. Nočitev.(letalo, H)

 

2.DAN: ČETRTEK,18.06. EDINBURG –  STIRLING -  grad BLAIR - PITLOCHRY. Zajtrk. Postanek pri mostu Queensferry, kjer navduši  znameniti  železniški most.  Nadaljujemo  do  Falkirškega  kolesa,  vrtečega  dvigala  za  čolne,  ki  omogoča prehod med kanali z različno višino. Še vožnja do spektakularnega gradu Stirling, ki stoji visoko nad mestom in je s  treh  strani  zaščiten  s  pečinami.  Tu  so  kronali  več  škotskih  kraljev  in  kraljic,  bil  pa  je  tudi  nekoč  najljubše bivališče  dinastije  Stuart.  Vožnja  proti  mestu  Pitlochry,  kjer  obiščemo  destilarno  viskija.  Le  kdo  ne  pozna škotskega viskija, ene najbolj znanih žganih alkoholnih pijač na svetu? Škoti svoj viski starajo v hrastovih sodih in jim, ker niso mešani, rečejo single malt. Spoznamo izdelavo "vode življenja", kakor Škoti imenujejo to žlahtno pijačo,  seveda  pa  jo  tudi  poskusimo.  Nadaljujemo  proti  čudovitemu  gradu  Blair,  kjer  ima  svoj  sedež  edina zasebna vojska v Evropi. V družbi pisanih pavov in račk se sprehodimo skozi mogočen grajski park, lahko pa si ogledamo tudi del gradu, ki je na ogled za obiskovalce. Namestitev v hotel. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

3 DAN: PETEK,19.06.  PITLOCHRY  –   AVIEMORE  –   NP  CAIRNGORM  -  AVIEMORE.  Vožnja  do  mesta  Aviemore,  kjer  se ustavimo na jutranjem čaju in zajtrku. Sledi vožnja do našega izhodišča za vzpon na Ben Macdui(1309 m), drugi najvišji vrh  v  Veliki  Britaniji  (cca.  17  km,  7  ur  in  930  m  višinske  razlike).  Raznolika  pot  nas  preko  barja  pripelje  do manjšega jezerca Cairn Lochan. Nadaljujemo do visokogorskih klifov - uau, kakšni razgledi se nam odprejo na vrhu planote Cairn Gorma! Pot nas pelje naprej v dolino, sledi vožnja do hotela. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

4. DAN: SOBOTA,20.06. AVIEMORE –  CULLODEN –  LOCH NESS –  grad EILEAN DONAN –  FT. WILLIAM. Zajtrk. Vožnja skozi hribovito škotsko Višavje, po katerem se množično pasejo ovce in govedo. Vožnja do mesta Inverness, ki je središče Škotskega višavja. Ogled mestnih zanimivosti in postanek na kavici. Vozimo se po slikoviti pokrajini do jezera Loch Ness, ki že dolga leta buri domišljijo z legendarno pošastjo iz pradavnine Nessie, ki kraljuje v globinah tega skrivnostnega jezera. Sprehod po ruševinah nekoč največjega gradu na Škotskem, gradu Urquhart, ki je bil v preteklosti priča številnim krvavim spopadom, z njegovega stolpa pa naj bi tudi prvič opazili Nessie.  Na poti do hotela še  foto postanek pri idiličnem gradu Eilean Donan.  Grad  je  danes  ena najbolj  fotografiranih  znamenitosti  na  Škotskem  in  prizorišče  številnih  filmskih uspešnic. Nadaljujemo proti največjemu mestu višavja Fort Williamu, ki leži pod vznožjem najvišje škotske gore Ben Nevis (1.345 m). Namestitev v hotel, večerja in nočitev.(H, ZV)

 

5.DAN: NEDELJA,21.06. FORT WILLIAM –  vzpon na BEN NEVIS. Zgodnji zajtrk. Pred nami še en najlepši dan z vzponom na najvišji vrh Velike Britanije- Ben Nevis (cca. 18 km, 7-9 ur hoje ter 1350 m višinske razlike). Nepozaben treking po slikoviti in raznoliki poti nas pripelje do vrha, kjer se nam odpre pogled na celotno Škotsko. Spust v dolino in vožnja do hotela, kjer se nam še kako prileže pravo škotsko pivo in zaslužen počitek. Večerja in nočitev.(H, ZV)

* V primeru slabega vremena bomo izpeljali alternativni pohod.

 

6. DAN: PONEDELJEK,22.06. FORT. WILLIAM - GLEN COE –  vzpon na BEINN GLAS IN BEN LAWERS.Zgodnji zajtrk. Vožnja skozi Glen  Coe  do  izhodišča  za  naš  vzpon.  Območje  je  naravni  rezervat,  sprehajamo  se  mimo  brezinih  dreves  s pogledom na Beinn Ghlas (1103m ). Po osvojitvi prvega vrha se nam pogled odpre na lep greben, ki se konča s samim Ben Lawers (1214m). Spust v dolino in vožnja do hotela. Namestitev, večerja in nočitev.(H, ZV)

 

7.DAN: TOREK,23.06. LOCH LOMOND –  FINNICH GLEN - GLASGOW. Zajtrk. Vožnja do največjega britanskega jezera Loch Lomondu. Jezero je ''posuto'' z otočki in znano po svoji presunljivi lepoti, tako da si je prislužilo nadimek ''kraljica škotskih  jezer''.  Nadaljujemo  do soteske  Finnich  Glen.  Sprehod  po  ozki  in  zeleni  soteski,  polni  fotogeničnih brzic je nekaj posebnega.  Sledi vožnja do največjega škotskega mesta Glasgow. Najprej opravimo panoramski ogled z avtobusom (trg George, katedrala, mestna hiša, galerija moderne umetnosti, muzej St. Mungo …), potem pa se peš odpravimo na odkrivanje ulic mestnega središča. Namestitev v hotel. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

 

8.DAN: SREDA,24.06. GLASGOW –  EDINBURG –  LJUBLJANA. Zajtrk. Vožnja do Edinburga. Škotsko pravljico zaključimo z ogledi nekaterih največjih znamenitosti starega dela. Začnemo pri znameniti palači Holyrood, ki je ena izmed treh rezidenc kraljice. Nadaljujemo do škotskega parlamenta in veličastne normanske katedrale. Vožnja na letališče in polet do Benetk. Sledi še vožnja do Ljubljane.(Z, letalo)

 

V  skladu  z  razpoložljivostjo  so  nočitve  lahko  tudi  v  okolici  navedenih  krajev.  Program  ostaja vsebinsko nespremenjen.

Za potovanje se potrebuje veljaven potni list, potrjena planinska izkaznica za tekoče leto, ter evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

ZAHTEVNOST: planinarjenje  ni tehnično zahtevno, od udeleženca pa se pričakuje primerna psihofizična kondicija za od 5 do 9 ur hoje.

OPREMA:primerna letnemu času, zaščita pred vetrom, soncem in dežjem, kapa, rokavice, pohodne palice, baterijska svetilka, dežnik.

 

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 1265 EUR

Cena (najmanj 40 udeležencev)  vključuje : avtobusni prevoz iz Ljubljane do letališča in nazaj, letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine, 7 nočitev v hotelih 2 – 3* z zajtrkom, 6 večerij, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, obisk destilarne viskija z degustacijo, slovensko vodenje, organizacijo potovanja.

 

Vstopnine  v  ceno  potovanja  niso  vštete in  jih  potnik  po  želji  poravna  na  kraju  samem.  Okvirni  zneski vstopnin so naslednji: edinburški grad 17 GBP, grad Stirling:16 GBP, grad Blair (vrt + grad): 13 GBP, Culloden center za obiskovalce: 11 GBP, grad Urquhart: 12 GBP.

Obvezna doplačila (na osebo):

   - v primeru velikosti skupine 20-29 oseb: 135 EUR

   - v primeru velikosti skupine 30-39 oseb: 75 EUR

Doplačilapo želji (na osebo):

   -odstopnina v primeru višje sile: 4,56% vrednosti potovanja

- doplačilo za enoposteljno sobo: 288 EUR,

- dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (osnovno kritje)

 

PRIJAVE: do 10.01. 2020 oziroma do zapolnitve prostih mest na email: darkobozic1707@gmail.com

Pri prijavi imajo prednost člani planinskega društva Nova Gorica.

Informativni sestanek z udeleženci bo v mesecu 2020.

Aranžma se opravlja preko turistične agencije OSKAR, Hafnarjeva pot 3, 4000 Kranj

Splošni pogoji poslovanja Agencije Oskar so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

 

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev:

Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja                        

H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice                    

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije