Login

Odsek VGN

Predstavitev

Odsek za varstvo gorske narave (VGN) skrbi za organizacijo akcij na področju varovanja narave, ki se izvajajo pretežno na območju Nove Gorice s širšo okolico (Posočje). Primerne so za male in velike udeležence, tako da se jih lahko udeležijo celotne družine.

Bistvo našega delovanja je približati ljudem živalski in rastlinski svet ter vse lepote, ki nam jih narava nudi, predvsem pa vzgoja in ozaveščanje, s katero bomo naravo pustili lepo tudi za zanamce. Zavedamo se, da je potrebno z vzgojo začeti že od malih nog, zato v poletnem času organiziramo naravovarstveni tabor za osnovnošolske otroke. Na tabor vedno povabimo širok nabor strokovnjakov, ki na otrokom prijazen način predstavijo astrologijo, biologijo, metulje, plazilce, živali in delo na kmetiji ter druge zanimive teme.

Z željo po povezovanju, na akcijah sodelujemo z odseki in člani drugih društev, osnovnimi šolami ter lokalnimi skupnostmi. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje.

Ena od osnovnih nalog planinske organizacije je varovanje gorske narave in okolja. Prizadevamo si in iščemo podporo za dosego naravnega in takega ravnanja v planinskem svetu, ki mu ne bo škodovalo. S stališči in usposabljanjem članstva želimo naravo obvarovati za kasnejše rodove. Plod vsega tega je tudi pridobljen status društva v javnem interesu na področju ohranjanja narave, ki ga ja PZS podelilo Ministrstvo za okolje in prostor.
 
VARUH GORSKE NARAVE
 
»Ljubil sem gore in sem se zmeraj znova vračal k njim. Tega nisem počel skokoma. Kadar sem se povzpel na kako goro, sem se potem prepustil njenemu vplivu in se potikal po njeni najbli`ji okolici, kot da bi tam kaj izgubil ali pozabil.«
 
Julius Kugy
 
Varuh gorske narave je prostovoljni strokovni delavec, ki je opravil formalno izobraževanje pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) in je usposobljen za varovanje gorske narave ter bo predvsem znotraj planinskih društev (PD) spremljal in usmerjal različne dejavnosti s ciljem varovanja gorske narave.
 
Varuh gorske narave mora v planinskem društvu ali pri Medobčinskem društvenem odboru (MDO):
 
  • voditi odsek za varstvo narave
  • zagotavljati naravi prijazne dejavnosti društva
  • pripravljati in voditi različne projekte in akcije
  • izobraževati in vzgajati članstvo tako na pohodih kot organizirati predavanja
  • informirati in poročati o akcijah
 
Program je namenjen ljudem, ki želijo delovati v cilju varovanja gorske narave in vsem, ki načrtujejo in izvajajajo projekte PZS, kot tudi projekte v sodelovanju s sorodnimi in nevladnimi organizacijami, ki s svojim delovanjem posegajo v gorski svet (CAA - Club Arc Alpin, CIPRA, UIAA - Union Internationale des Assoaciotions Alpinisme - Mednarodne zveze planinskih organizacij, MW - Mountain Wilderness Slovenije, in drugih). Prav tako je namenjen mentorjem planinskih skupin, za vodnike PZS, ki želijo poglobiti in razširiti znanja s področja varovanja gorske narave, za markaciste, alpiniste, gorske reševalce in oskrbnike planinskih koč in njihove gospodarje, ki bi tako usposobljeni lahko učinkoviteje prispevali k varovanju gorske narave in zmanjševanju negativnih vplivov planinskih koč na okolje.
 
POVEZAVE:
 

 

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

17 Maj, 2024 - 15:26
23 April, 2024 - 17:42
23 April, 2024 - 15:41