Login

Gomiščkovo zavetišče na Krnu ZAPRTO/CLOSED

Gomiščkovo zavetišče na Krnu ZAPRTO/CLOSED

1. avgust 2018 ob 15:11Novice

Z avgustom je spet odprto Gomiščkovo zatočišče na Krnu

Novogoriški planinci so popravili vodohran, ki ga je poškodovala strela, in obnovili sončno elektrarno.Gomiščkovo zavetiščePogled z južnega pobočja Krna proti Kobaridu in okoliških vzpetinah, v ospredju Gomiščkovo zavetišče na Krnu. Foto: Wikipedia/Spid3rM

Konec lanske sezone je v Gomiščkovem zavetišču na Krnu odpovedala sončna elektrarna, maja letos pa so planinci ugotovili še , da je strela močno poškodovala vodohran ob postojanki. Novogoriški planinci so najprej pokrpali vodni zbiralnik in v lastni režiji izpeljali okoli 10.000 tisoč evrov vredno naložbo. Julija je stekel tudi dogovor s Slovensko vojsko, ki je za novogoriško Planinsko društvo na Krn prepeljala ves potreben material za obnovo elektrarne. 21. julija je na primorskem Triglavu, kot pravijo Krnu, zasvetila luč iz nove sončne elektrarne, ki bo pokrivala tudi vse potrebe za delovanje zavetišča, ne nazadnje tudi davčne blagajne, ki je nujna tudi v takih objektih, kot so planinske koče oz. postojanke.

Stroške obnove bodo pokrili z lastnimi sredstvi, je povedal predsednik društva, Branko Rutar: "Sama sončna elektrarna, s prevozi in vsem, nas je stala približno deset tisoč evrov ali še kakšen evro več."

Z avgustom se torej začenja sezona v postojanki, ki nudi prenočišče za 45 ljudi, dodaja: "Po navadi so to skupine, ki so najavljene. Za avgust imamo že ogromno rezervacij."

Postojanka na Krnu, ena od petih objektov v lasti novogoriškega Planinskega društva, bo odprta do konca septembra, po izkušnjah iz preteklih let morebiti celo dlje, meni Rutar.

Zdenka Tomulić

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

17 Maj, 2024 - 15:26
23 April, 2024 - 17:42
23 April, 2024 - 15:41