Splošno

Akcija markacistov MDO PD Posočja na območju Trstelja

V soboto, 26. 11. 2022 smo imeli markacisti skupno akcijo z društvi iz MDO PD Posočja. Zbralo se nas je 25 markacistov od Bovca, Idrije, Brd, Nove Gorice, Ajdovščine do Črnega vrha z namenom, da se odprejo poti po požaru. Zjutraj smo se zbrali na Renških vratih. Razdelili smo se na pet skupin in odšli na delo. Čistili in markirali smo poti od Cerja do Trstelja in Lipe do Železnih vrat. Ko smo končali z delom, smo se dobili v koči na Trstelju in se še malo podružili. Hvala oskrbniku Boštjanu za dobro postrežbo in hvala v imenu markacistov PD Nova Gorica vsem za udeležbo in pomoč pri delu na naših poteh.

Zapisal: Albert načelnik markacistov PD Nova Gorica

Spodaj pa še "poročilo" markacista Marjana Vidmarja:

Dogovorjena je bila skupna akcija markacistov MDO Posočja za obnovo poti po Črnih hribih med Cerjem in Trsteljem, ki je utrpela posledice letošnjega požara. Sprva je bila predvidena na soboto 19.11. a prenesena zaradi neugodnih vremenskih razmer. Pot je bila doslej uradno zaprta, a to ni ustavilo poznavalcev. Slučajno pa je bila organizirana isti dan tudi velika pogozdovalna akcija na ostalinah požara.

Mi smo se začeli zbirati na Renških vratcih po 7.30. Razdelili smo se na 4 skupine – 2 od Renških vratc, po ena pa od Trstelja in Cerja – in se dogovorili o delu. Razdelili smo si hrano in pijačo ter začeli.

Naša skupina je šla proti Cerju čez Renški in Veliki vrh. Oznake na drevesih smo morali narisati ponovno, ker je tem ogorelo lubje. Ostalo je le nekaj oznak na kamenju, ki ga niso dosegli plameni. Vpisni skrinjici sta ostali nepoškodovani. Ponekod smo s poti odvrgli kako kamenje, ki se je privalilo nanjo. Odrezovali smo tudi nad pot nagnjeno odmrlo rastje in krajšali veje.

Pač, smo nekaj malega ozelenitvi poskušali prispevati tudi mi z raztrosom lešnikov – mogoče pa bo koristilo vračajočim se živalim. V primeru posek bo potrebno pot ponovno označevati.

Na Velikem vrhu nas je pričakal domačin s kavo, keksi in prijazno besedo. Na vzponu na Fajti hrib pa smo se srečali s skupino s Cerja in skupaj pomalicali.

Vračali smo se vsak na svojo stran. Mi smo še dodajali oznake v smeri izhodišča, kar jih nismo že prej.

Zbor po akciji je bil pri Stjenkovi koči pod Trsteljem. Veseli oskrbnik je poskrbel za hrano in pijačo.

Nekaj fotografij pa tukaj.