Login

Vodniško izletniški odsek

Arihova peč v Avstriji

V nedeljo, 3. marca smo se odpravili na Arihovo peč v Avstrijo, kjer je potekal že 35. tradicionalni pohod v organizaciji Slovenskega planinskega društva Celovec, Slovenske športne zveze  in slovenskega prosvetnega društva » ROŽ » v Št. Jakobu . Izleta se je udeležilo 14 naših pohodnikov, med njimi je bil tudi 89-letni Močnik Osvald, ki je bil v partizanski uniformi in je na prizorišču požel veliko simpatij tako organizatorja pohoda kot tudi drugih udeležencev. Vreme nam je bilo nakljonjeno, saj je bil lep sončen skoraj pomladenen dan, čeprav je bilo še veliko snega.

Po prihodu v Št.  Jakob in po  opravljeni prijavi je skupina krenila na pohod. V začetku smo hodili po lepo spluženi cesti, nato pa zavili v hrib in po ozki gazi prišli do obnovljenega bunkerja, kjer je 10. februarja 1945 padla osmerica partizanov, v spomin katerih je pohod tudi organiziran. Po krajšem postanku ob bunkerju smo se podali proti planinski koči  na Bleščeči planini, ki je v lasti SPD Celovec in leži na 1084 m višine. Kljub obilici snega in dokaj strmem vzponu, je skupina prispela do koče v planiranem času in v dobrem razpoloženju. Pri koči smo dobili topel čaj, se nekaj časa " martinčkali " na soncu, nato pa po daljši, vendar položnejši poti krenili v dolino. Na cilju smo dobili diplome za opravljeni vzpon in topel obrok. Okoli 15. ure smo se odpravili proti domu.

"Glede na to, da ni bilo slišati negodovanja, sklepam, da je izlet uspel." Vsekakor se moramo pohoda udeležiti tudi v naslednjem letu. Nihče od pohodnikov na poti ni imel nikakršnih težav, kar kaže na dokaj dobro fizično pripravljenost, saj se le na tak način najlažje izognemo morebitnim poškodbam. 

Nekaj fotografij iz izleta si lahko ogledate tukaj.

Napisal: Drago Kosmač

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

6 September, 2020 - 11:19
4 September, 2020 - 17:17
4 September, 2020 - 16:46