Login

Vodniško izletniški odsek

Balkanska avantura 21. 6. - 2. 7. 2024 - NI VEČ PROSTIH MEST

Datum: 
petek, 21 Junij, 2024

 

Balkansko avanturo bomo pričeli na severu Albanije in se spoznali z njenim najbolj goratim delom. Dan za dnem se bomo selili nižje proti jugu in spoznavali bomo njene lepote, narodne parke, se naužili morskih valov, nato pa se bomo skupaj podali še v sosednjo Grčijo, kjer nas poleg prekrasne Meteore, čaka še vzpon na grško goro bogov - Olimp. Za zaključek potovanja pa še dvodnevni kulturno - planinski  postanek v Severni Makedoniji z vzponom na najvišji vrh v narodnem parku Pelister.      

     

                                                           Dolina Thethi – Valbona                         Maja Rosit 2524 m

 

PROGRAM POTOVANJA PO DNEVNIH:

1.   DAN: 20/ 21. 6. 2024 SLOVENIJA – DUBROVNIK – PRIHOD V ALBANIJO IN VAS THETHI

Odhod iz običajne lokacije (Zavarovalnica Triglav v Novi Gorici) predvidoma ob 19:30. Predvideni postanki za udeležence do Ljubljane. Nočna vožnja do Dubrovnika, ter naprej mimo Nikšića in Podgorice, do mejnega prehoda Hani i Hoti, kjer vstopimo v Albanijo. V kraju Koplik, zapustimo glavno cesto in od tod s kombiji nadaljujemo vožnjo do vasi Thethi v istoimenskem nacionalnem parku. Dolina Thethi, katere najbolj impresiven je njen severni del, velja sicer za najpomembnejši planinsko turistični center severne Albanije. Obkrožajo jo strme planine, katerih posamezni vrhovi presegajo tudi 2500 m višine. Sledi nastanitev v penzionu. Večerja in nočitev.

 

2. DAN: 22. 6. 2024 (6-7 ur hoje) IZ DOLINE THETHI V DOLINO VALBONA

Po zajtrku nas čaka pohod iz doline Thethi v dolino Valbona, ki je prav tako nacionalni park in predstavlja pravi "biser" Prokletij. Zaradi veličastne narave, fascinantnih okoliških vrhov, številnih jezer, izvirov vode, ter raznovrstne flore in favne predstavlja pravi raj za alpiniste, planince in druge ljubitelje narave. Do prevoja Čafa Valbona (1966 mnv), ki ponuja prekrasen pogled na celotno dolino Thethi in Valbona, bomo potrebovali okrog tri ure hoje, nato pa nas čakajo še dodatni dve ali tri ure hoda do vasi Valbona, "središča" nacionalnega parka. Sledi nastanitev v zasebnih hišah. Večerja in nočitev.

 

3. DAN: 23. 6. 2024 (8-9 ur hoje) VZPON NA VRH MAJA ROSIT, po želji dve uri do pastirske kolibe

Zgodnji zajtrk, nato pa se podamo na transfer do vasi Kukaj (1100mnv), od koder sledi planinski vzpon na enega od najlepših vrhov Prokletij in NP Valbona – to je vrh imenovan Maja Rosit, visok 2525 metrov. Popoldan nas čaka povratek v penzion, večerja in nočitev.

 

4. DAN: 24. 6. 2024 VOŽNJA S TRAJEKTOM OD BAJRAM CURRI DO MESTA KOMAN, OGLED MESTA KRUJA

Zgodnji zajtrk in transfer do mesta Bajram Curri, kjer se bomo vkrcali na trajekt. Po dve urni atraktivni vožnji bomo prispeli v Koman, kjer nas bo čakal avtobus. Vožnja do kraja Kruje, enega izmed najlepših albanskih mest. Sledi ogled muzeja Skenderbega in tamkajšnje zanimive tržnice. Nadaljujemo z vožnjo mimo Tirane, do mesta Vlore – Orikuma, kjer se nastanimo. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

 

       

            Trajekt na reki Drim                                                 Kruje

 

5. DAN: 25. 6. 2024 (predvidoma 6 ure hoje) NP LOGORA IN VZPON NA VRH QUERES – HIMARA IN GJIROKASTRO

Zajtrk. Vožnja v NP Logora, do prelaza na višino 1100 mnv,  ki predstavlja izhodišče za naš vzpon na najvišji vrh QUERES (2018 mnv). Po osvojitvi vrha, sledi povratek  na izhodišče in vožnja do Himare, kjer si bomo privoščili osvežitev in prosto za kopanje. Nato nas čaka še vožnja v mesto Gjirokastro. Zanimivo mesto-muzej, ki je od leta 2005 pod zaščito Unesca je vse do danes ohranilo izrazit videz mesta »otomanskega tipa«. Nastanitev, večerja in nočitev. 

 

6. DAN: 26. 6. 2024 OGLED GJIROCASTRA – OBISK POLOTOKA IN ARHEOLOŠKEGA NAJDIŠČA BUTRINT

Po zajtrku ogledGjirocastra. Zanimivo mesto-muzej, eno redkih, ki je do danes ohranilo videz mesta "otomanskega tipa". Edinstvena mestna arhitektura - ulice iz "kaldrme", številne kamnite stopnice in visoke, stare otomanske hiše s kamnitimi strehami, zaradi česar jo imenujejo tudi "Kamnito mesto, obiskovalca očara že na prvi pogled. Ogled nekaterih mestnih znamenitosti: Citadele iz 11. stoletja, Zakatejeve hiše, zanimivega etnografskega muzeja - rojstne hiše Enverja Hodže ... Po ogledu, vožnja doButrinta. Polotok Butrint je nacionalni park in znano arheološko najdišče pod zaščito Unesca, velja pa za eno najpomembnejših najdišč na Balkanu. Na relativno majhnem prostoru se hranijo številni ostanki grške, ilirske, rimske in turške kulture. Kopanje, vrnitev proti hotelu s postankom pri »Modrem očesu«, ter po ogledu vožnja preko prelaza Gjere do hotela. Večerja in nočitev.

 

7. DAN: 27. 6. 2024 VZPON NA VRH DHEMBELIT (7 ur hoje, oz. 5 ur za tiste, ki ne bodo šli na vrh)

Zgodnji zajtrk. Vožnja s kombiji do kraja Polican, ki je izhodišče za pohod med gorskima masivomaDhembeli inNemerička. Kdor bo želel, se bo lahko povzpel na vrhDHEMBELIT, na višino 2050 mnv). Sledil bo spust v Permeti s postankom v tipični albanski vasiciLepushe(900 mnv). Nastanitev, večerja, nočitev.

  

8. DAN: 28. 6. 2024 ALBANIJA – VOŽNJA V GRČIJO – SAMOSTANI METEORE – PRIHOD NA OBALO

Zajtrk. Slovo od Albanije in čas za odhod za Leptokario, v sosednji Grčiji, ki bo naš današnji cilj potovanja. Na poti bomo naredili seveda daljši postanek nedaleč od mesta Kalambaka, kjer se nahajaja sloviti Meteora -  prekrasna skalna fomracija, vrh katere se nahajajo sloviti pravoslavni samostani. Nekoč jih je bilo bojda 12, danes jih deluje šest, Vsi se nahajajo na vrhu visokih skal, so izjemno težko dostopni. Pred 600 leti so jih zgradili in jih naselili menihi, ki so tako našli varno zatočišče pred Turškimi osvajalci. Po obiski sledi še vožnja do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

                

                                                    Meteora                                                              Olimp 2918 m

 

9. DAN: 29. 6. 2024 DAN ZA VZPON NA GORO BOGOV – OLIMP Predvidoma 8-10 ur hoje

Lunch paket in zgodnje vstajanje. Sledi vožnja do parkiriščca pri soteski Enipea, ki bo današnje izhodišče za pohod in vzpon na goro Olimp, katere vrh se nahaja na višini 2917 m/nv. Po tem veličastnem doživetju in seveda, po dolgem sestopu z vrha, sledi vožnja do našega hotela. Večerja in nočitev.

 

10. DAN: 30. 6. 2024 VOŽNJA V SEVERNO MAKEDONIJO IN OBISK BITOLE

Zajtrk v hotelu in vožnja do Makedonije in mesta Bitole. Po prihodu sledi najprej ogled znamenitega antičnega mesta Heraklea, nato pa še sprehod po mestnem jedru Bitole,  do edinstvene in ene od največjih cerkva v Makedoniji, cerkve sv. Dimitrija. Po ogledu še vožnja do hotela, večerja in nastanitev.

  

11. DAN:  1. 7. 2024 (6 do 7 ur hoje) VZPON NA BABO (PELISTER)

Po zgodnjem zajtrku, se iz hotela podamo na celodnevni  izlet in na pohod do najvišjega vrha gorskega masiva Baba, ki se nahaja v NP Pelister z isto imenovanim vrhom (2601 m). Po postanku na vrhu, pa sledi spust do Malega jezera in Golemega jezera (na višini 2218m), nato, spust do Streževa. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.