Login

Splošno

Foto utrinki iz pohoda spomina Krnska jezera

Kljub slabim napovedim, je v soboto, 9. 11. 2019 potekal 20. spominski pohod v počastitev padlih in umrlih vojakov ter konca I. svetovne vojne. Slovesnost je potekala pred našim Planinskim domom pri Krnskih jezerih. Slavnostni govornik je bil predsednik RS g. Borut Pahor. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate tukaj.

Izjemno slabo vreme z nalivi in sneženjem v soboto, 9. novembra 2019, ni odvrnilo okoli 200 planincev, sodelujočih organizatorjev in nastopajočih pri izvedbi Spominskega pohoda h Krnskemu jezeru 2019. Zaradi slabega vremena in izjemno visokega vodostaja Krnskega jezera je bila osrednja slovesnost pri Planinskem domu pri Krnskih jezerih. Spomin in spoštovanje na vse padle vojake vseh narodov obeh vojskujočih se strani na soški fronti v prvi svetovni vojni je bila osrednja misel vseh, ki so spregovorili na slovesnosti.

Organizacijskemu odboru, ki ga vodi poslanec Državnega zbora RS Danijel Krivec in koordinira direktor Kobariškega muzeja Martin Šolar, in vsem sodelujočim je bilo v izjemno čast, da je bil na 20. jubilejnem Spominskem pohodu h Krnskemu jezeru prvič v vseh izvedbah pohoda prisoten predsednik Republike Slovenije. Predsednik gospod Borut Pahor se je v spremstvu treh županov Zgornjega Posočja peš odpravil iz doline Lepene do Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Vse udeležence in vse tiste, katerim je pohod namenjen, je počastil ne le s prisotnostjo temveč tudi z govorom, v katerem je poudaril pomen trajnih prizadevanj za mir na vsem svetu.

Na slovesnosti so sodelovali pevci iz Trente in Bovca, Slovenska vojska, Združenje vojaških gornikov Slovenije, veteranska združenja Alpinov iz Italije ter mnoga društva in posamezniki iz Slovenije in tujine. Med tujimi udeleženci slovesnosti so bili tudi Porabski Slovenci in mnogo Madžarov. Namestnica veleposlanice Republike Madžarske v Sloveniji gospa Krisztina Varju je zbrane nagovorila na krajši slovesnosti ob madžarskem križu.

 


Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

28 April, 2021 - 16:26
6 April, 2021 - 11:14