GLÖDIS (3.206nm) in PETZECK (3.283 nm) (Visoke Ture, Avstrija )

Datum:
sobota, 16 September, 2023

Vodniško izletniški odsek Planinskega društva Nova Gorica vas vabi na GLÖDIS (3.206nm) in PETZECK (3.283 nm) (Visoke Ture, Avstrija).

Prijetno topli skoraj že jesenski dnevi nam bodo ponudili priložnost, da tokrat obiščemo naše severne sosede. Ena izmed najvišjih gorskih skupin v Nacionalnem parku Visoke ture je Schoberjeva skupina s številnimi tritisočaki. Najvišji med njimi je s svojimi zavidljivimi 3.283m zagotovo Petzeck. Dviga se nad prelepim ledeniškim jezerom Wangenitzsee. Zagotovo pa s svojo piramidasto podobo izstopa gora Glödis (3.206m), ki jo zaradi svoje silhuette poimenujejo tudi » Matterhorn skupine Schober.

KDAJ: 16. 9 do 17. 9. 2023

KJE: iz doline Debanttal nad Lienzom

IME POTI:

1.dan: Vzpon na Petzeck in spust k jezeru Wangenitzsee

2.dan: Spust do koče Lienzer in vzpon na Glödis. Nato spust na izhodišče v dolino Debanttal.

ZAHTEVNOST: Zahtevna letna pot. Srečali se bomo z delno zavarovano poti B težavnostne stopnje. Pot je primerna za kondicijsko pripravljene planince, vajene hoje po visokogorjih.

Iz Nove Gorice se bomo zapeljali  čez italijansko mejo do Trbiža, kjer bomo prečkali Avstrijsko mejo in se podali levo v smeri Lienza. Tam zavijemo v ledeniško dolino Debanttal, ki bo tudi predstavljala naše izhodišče. Proti ciljnemu vzponu našega prvega dne se bomo povzpeli po navadni planinski poti mimo jezera Wangenitzsee. Nad kočo se bo pot začela strmeje vzpenjati do samega vrha. Predvidene hoje za dosego vrha je 6 ur v skupini. Po postanku na vrhu se bomo  spustili po isti poti nazaj do koče Wangenitz, kjer bomo lahko preostanek popoldneva uživali v sprehodih okrog ledeniškega jezera ali pa se sončili na terasi naše koče. Sledi večerja.

Naslednji dan po zajtrku se bomo najprej spustili proti koči Lienzer in od tam sledi zahtevnejša pot tudi z varovali priti vrhu gore Glödis. Tudi tu je predvidene hoje v vzponu 6h. Sledi še vračanje v dolino do našega izhodišča v dolini Debenttal. Glede na to, da bomo tudi pri spuščanju naredili veliko višinsko razliko bo tudi spust nam vzel lahko 3 do 4 ure. Sledi transfer v Novo Gorico.

Nočitev: koča Wangenitzee ali koča Lienzer(odvisno od razpoložljivosti kapacitet)

Obvezna oprema: planinski čevlji, samovarovalni komplet, plezalni pas, čelada, krema proti soncu, sončna očala, rjuha za spanje ali spalna vreča, čelna svetilka.

Vodnik:                     Marko Kodrič

Št. udeležencev:    Število oseb je omejeno

Prevoz: Kombi ali avtobus

Prispevek: 90€/osebo (nočitev s polpenzion in transfer)

Prijave:  Prispevek 90€ se poravnana TRR PD Nova Gorica: SI 56 0400 1004 6570 756 odprt pri NKBM d.d. s Pripisom: »Ime, Priimek, GLÖDIS 2023«

Potrdilo o plačilu akontacije in kopijo osebnega dokumenta se pošlje na mail: markokodric75@gmail.com

Rok za prijavo je 16. 8. 2023.

Za prijavljene bo sklican informativni sestanek.

Prijave se sprejema do zapolnitve prostih mest.

Ostalo: Obvezno plačana članarina PZS za leto 2023, s seboj na izlet je obvezno vzeti osebni dokument in člansko izkaznico PZS. Za nezgodno zavarovanje poskrbi vsak udeleženec sam.

Vljudno vabljeni!