Iz izletov vodniško-izletniškega odseka

Izlet na prelaz Volaia

V soboto, 25. 8. 2012 je vodnik Rajko Slokar organiziral planinski izlet na prelaz Volaia, ki se ga je udeležilo 33 planink in planincev.  Že nekaj pred 6.00 uro zjutraj smo se vsi zbrali v Novi Gorici in se nato z avtobusom odpeljali proti vasi Collina v občini Forni Avoltri. Naše izhodišče pohoda je bila koča Tolazzi, ki leži na višini 1350m. Po jutranji kavici smo se odpravili proti našemu cilju prelazu Volaia.

Pot se je vila nekaj časa skozi gozd, nato pa po manj poraščenem in skalnatem terenu. Ves čas smo lahko opazovali veličastne gore, ki so nas obdajale na levi in na desni. Čeprav se je pot ves čas rahlo vzpenjala, se je naša četica hitro in strnjeno pomikala proti prelazu. Med potjo smo imeli nekaj krajših postankov. Naši trije fotografi Stipe, Drago in Matej so pridno beležili vtise z izleta. Malce pod vrhom, pri ruševinah bolnišnice, je našo hojo zmotil svizec, ki nas je opazoval iz odaljenega balvana. Po1h 35min hoje smo prispeli do koče Lambertenghi-Romanin. Tam smo imeli daljši postanek za malico in počitek. Sledil je krajši vzpon na sedlo in nato spust do jezera Volaia (1951m), ki leži na avstrijski strani prelaza pod mogočnimi ostenji M. Cogliansa (2790m) in M. Capolago, ob koči Wolayerseehutte. Rajko nas je nato odpeljal na razgledišče s spomenikom, kjer smo lahko občudovali okoliške vršace in modrino gorskega jezera. Sledilo je skupinsko fotografiranje in sestop do avstrijske koče, kjer smo uživali v dobri družbi. Ob povratku na italjansko stran prelaza, so se nekateri posladkali z borovnicami, ki so rasle na obronku jezera. Sledil je še sestop v dolino. Tokrat sem vodstvo četice prevzela sama in nas po vojaški mulatjeri srečno pripeljala na izhodišče. Izlet smo zaključili ob kavici in dobrotah, ki sta jih za nas pripravila Darja in Stipe.

Dobra družba, prečudovita narava in gore ter dobro organiziran izlet so recept za prečudovito preživet dan v hribih. Nekaj utrinkov z izleta si lahko ogledate v galeriji.

Vtise zbrala: Tina Vodopivec

Oznake: