Izlet na Pristovški Storžič

''V tretje gre rado!'' smo rekli v nedeljo 19. 5, ko nam je vreme končno dopustilo izpeljati planinski izlet na Pristovški Storžič nad Jezerskim. Tega se je razveselila skupina 48 planink in planincev PD Nova Gorica in planinske sekcije športnega društva podjetja Letrika d.d., ki se ni ustrašila vremenske napovedi in bila zato poplačana s sončnim vremenom.

Pokrajina pod Kočno se lahko pohvali s številnimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi, ki nudijo lepe možnosti za nekaj dnevni obisk. V okviru našega izleta smo opravili krožno pot z začetkom na nekdanjem mejnem prehodu Jezerski vrh, vzponom po zahtevnejši Krainerjevi poti in tehnično lažjim, a daljšim sestopom do Planšarskega jezera na Zgornjem Jezerskem. Večina prehojene poti je potekala po ozemlju Avstrijske Koroške, kjer stoji tudi zelo razgledni vrh. Zaključek obiska na Jezerskem smo opravili ob njegovem simbolu  Planšarskem jezeru, ki se ponaša z obliko srca. Slednje je ostanek nekdaj velikega ledeniškega jezera, ki je začelo odtekati po močnem potresu leta 1348.

Nekaj utrinkov iz izleta pa tukaj.

Zapisal: Metod Ličen