Login

Splošno

"Kadar boš na rajžo šel"

Pozdravljeni,

posredujem vam vabilo Tolmincev, na predstavitev zelo zanimive knjige pokojnega doktorja Jožeta Andlovica, nekdanjega člana PD in AO Nova Gorica, ki bo 19. decembra ob osemnajsti uri v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu.

Originalni rokopis - Dnevnik himalajskega zdravnika iz leta 1965 je prepisal in uredil Žarko Rovšček iz Tolmina, ki je tudi urednik Jožetove prve knjige ˝Skozi sotesko druge svetovne vojne˝.

Knjiga himalajskega zdravnika  z naslovom "Kadar boš na rajžo šel" ni samo zgodba iz nekega časa, je veliko več. Je zgodba o človeku, ki se je zaradi pomanjkanja odpravarskega denarja moral skoraj vrniti iz Nepala nazaj domov, že prej kot je odprava sploh začela tritedenski dostop pod Kangbačen, še ne preplezan vrh Kangčenzenge, zakladnice petih snegov. 

Med prebiranjem boste lahko izvedeli, da je bil Jože dejansko ključna osebnost že na dolgem dostopu, ko je pomagal s svojo mobilno ambulanto vsem potrebnim zdravniške pomoči. Še veliko več je pomenila njegova pomoč na gori; po vsej verjetnosti je kot prvi zdravnik pomaknil meje zdravniške ambulante tako visoko v nedra himalajskih vesin in tam reševal člane odprave. Ordiniral je nad šest tisoč metri visoko in dolgo vztrajal, dokler ni poskrbel za vse omrznjene in dehidrirane plezalce, podobno kot med drugo svetovno vojno, ko je kot partizanski zdravnik reševal v prvi bojni liniji in bil tudi sam hudo ranjen.

Postaja GRS in PD Tolmin je s tem v desetih letih založila že drugo Jožetovo knjigo in poskrbela, da bodo njegovi spomini greli ljudi v teh zimskih in prazničnih dneh.

Knjiga stane 20 €, od vsake prodane knjige pa bo 1 € namenjen Skladu Okrešelj. Kupite jo lahko na sami predstavitvi, oziroma posredujete naročilo za knjigo na: grs.tolmin@siol.net.

Zanimiv članek o knjigi najdete na: www.gore-ljudje.net/novosti/144247/

Peter P.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!