Login

Vodniško izletniški odsek

Kako je bilo na pohodniški Istri?

April je  načeloma vremensko muhast mesec, mi pa smo se s tridnevnega potepanja vrnili z lepo zagorelimi obrazi.

Prijetno skupino 48-ih pohodnikov PD Nova Gorica, skupaj s ŠD Mahle Letika je šofer Rok pod vodstvom planinskih vodnikov Maje in Darka odpeljal proti Učki. Pohod smo začeli z osvajanjem najvišjega vrha Čičarije. Na izbrani poti smo poleg najvišjega 1272m visokega Velikega Planika osvojili še Brajkov vrh, Mali Planik in Ošalj vrh. Prijetne steze po hribih smo zaključili s predolgo makadamsko potjo in se zelo razveselili zaključka pohoda na prelazu Poklon, kjer se začne greben Učke. Utrujene nas je bolj, kot karkoli drugega zanimal del novo zgrajenega Centra za obiskovalce, kjer poskrbijo za hidracijo. Sledila je vožnja v Opatijo in namestitev v  hotelu. Mišice smo sprostili v bazenu, najbolj korajžni pa so preverili temperaturo morja.

Drugi dan smo se zapeljali po obalni cesti ob grebenu Učke do izhodišča pohoda. Iz Brseča smo se povzpeli na greben. Tam se nahaja naravno okno Provrtenica, ki smo si ga pogledali, nato pa se usmerili proti vrhu Šikovac 780m.  Dokaj neprijetna steza med ostrimi kamni vodi naprej, mi pa smo kmalu zavili s poti na, kot naročen travnat prostor za malico. Imeli smo zelo lep, sončen dan. Vzeli smo si dovolj časa, da smo poskrbeli za želodčke in razglede. Nadaljevali smo pohod na vrh Šikovac in še naprej proti razpotju poti. Med hojo smo  občudovali mogočno Učko nad širno ravnico Čepičkega polja. Sestopili smo na nasprotno stran, kot smo se povzpeli. Prijetna stezica pripelje do starega gradu Kožljak, kjer smo si privoščili grajski počitek, nato pa ''pijani'' od  vseh lepot prišli direktno na železniško progo, po kateri smo se sprehodili do Pijane proge. Dan smo zaključili z ogledom starega dela Plomina in se vrnili v hotel.

Tretji dan smo zopet obtežili avtobus s kovčki in se zapeljali na Poklon. Zadali smo si cilj, da osvojimo še ''najvišjega''. V dolgi koloni smo vijugali po stezicah navzgor, si pogledali jamo ob poti, po učni stezi bolj kot ne ignorirali mnoge poučne table, na razgledišču pogledali vrhove prvega dne in sotesko, ki nas še čaka, ter tako prišli na sam vrh, vrh Vojak, ki je s 1401m najvišji vrh Učke. Na pet metrski ''kuli'' na vrhu smo naredili še eno od mnogih skupinskih fotografij za naslovnico društvene brošurice, nato pa nadaljevali pohod po grebenu naprej. Spustili smo se do sedelca s kamnitim polžem, ki je ravno dovolj velik, da smo celo našo kolono zvili vanj, nato pa smo se po drugi poti vrnili na izhodišče. V kavarni so se nas razveselili. Sledila je še zadnja zanimivost. Zapeljali smo se do opuščene železniške proge in se po njej skozi 500 m dolg tunel sprehodili v sotesko Vela Draga. Znamenite stolpe smo si najprej ogledali od spodaj navzgor, nato pa se po zelo strmi stezi in skozi luknjo enega od stolpov povzpeli na zgornji del soteske. Ogledali smo si jo še z zgornje strani, nato pa pohiteli do avtobusa, kjer nam je medtem šofer pripravil obloženo mizo z malico.

Zaključili smo še enega, društveno redkih tro-dnevnih pohodov in se odpeljali domov.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

Videoposnetek pa tukaj.

Zapisala: Maja Kajzer

Foto v galeriji: Miran Marc, Darko Božič, Maja Kajzer

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

17 Maj, 2024 - 15:26
23 April, 2024 - 17:42
23 April, 2024 - 15:41