Login

Vodniško izletniški odsek

KLEINER PAL - 30. 09. 2018

Z avtobusom smo se odpeljali mimo Tolmezza na prelaz Ploeckenpass (1357m) v Karnjiskih Alpah na meji med Italijo in Avstrijo. Ena izmed točk na območju Karnije, za katero sta se vojski silovito bojevali med prvo svetovno vojno, je bil obmejni predel v bližini prelaza Plöckenpass (Passo di Monte Croce Carnico). Na prelazu nas je pričakala megla in severni veter. Vzpon smo opravili po severni strani, kjer smo tik pod vrhov zagledali prve ostanke vojaških objektov. Vreme je bilo še vedno megleno, zato smo se odločili za polurni postanek in malico. Sonce smo imeli naročeno o 11. uri, ko se je (do minute točno) res tudi pokazalo. Naslednji trenutek se je popolnoma razjasnilo, okrog nas smo zagledali Karnijske vrhove v vsem sijaju. V soncu smo se povzpeli na vrh, kjer smo si ogledali prvo bojno črto med AO in italijanskimi položaji (Trincerone italiano - 1860 m nadmorske višine). Tu smo jasno videli, kako blizu so se nahajale prve bojne črte obeh vojsk in si predstavljali njihove spopade. Na povratku v dolino smo si ogledali in prehodili labirintske avstro-ogrske povezovalne hodnike in strelske jarke, komandne položaje in kuhinjo pod previsno steno. Vračali smo se po južni strani in se greli s toploto popoldanskega sonca.

V vasi Timav smo se ustalili tudi v cerkvici, ki je posvečena padlim vojakom na tem področju in se spomnili žalosti domačih, ko so zvedeli za njihovo smrt.

Pri organizaciji izleta sem ugotovil, da prevoznika AVRIGO ni več, novi veliki NOMAGO pa za PD Nova Gorica ni mogel zagotoviti enega avtobusa.

Nekaj fotografij pa tukaj.

Zapisal: Oskar Birsa

Oznake: 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije