Splošno

Krnska škrbina 16. 10. 2021

Akcija na Krnu predvidena za pretekli vikend je odpadla. Nisem imel načrtovane kake ture, a potrebno je bilo dodatno utrditi drog table pod škrbino proti jezerom pred večjimi padavinami, zato sem se v soboto, 16. 10. 2021 odpravil proti Krnu. Od Franke sem izvedel, da gre gospodar Dejan na Krn. Vprašal sem ga, če bi si lahko izposodil kako orodje: on, da gre okrog 6.30 od Kuhinje. Približno takrat sem bil tam, še ob polmraku in hkrati z njim. A kondicije mu ne manjka. Ob mojem prihodu h koči je že vse odprl in zagnal agregat ter mi pripravil kram. (Rekel sem mu, da je šel kot pobesnel mustang.)
Odšel sem po boku (SPP1) na škrbino. Drog na škrbini je v redu. Med drogom s tablo proti Krnskim jezerom in v avgustu napeto malo predolgo zajlo na skalo sem zabil jekleno palico. Zajlo sem tam nanjo dodatno pritrdil. Pribor je priskrbel Franko. Nekaj kamenja sem zložil med drog in brežino, da bi odvrnil od prečkanja tam vmes. Kramp (ki sem ga pač uporabljal kot macolo) sem nesel v kočo čez vrh. Pot je brez posebnosti, razen tega, da nekateri brezobzirno uporabljajo smerno tablo za razglede na vrhu kot piedestal.
Dejan me je v koči pogostil s kavo. Potem pa sem nadaljeval s svojo turco čez Batognico in Lužnico. Obiska je bilo stalno nekaj (npr. do poldne že na Batognici vpisanih ½ ducata ob tem, da se jih tudi dvakrat toliko sploh ne vpiše) in tudi v bivaku jih je nekaj prespalo. Je pa vprašljivo, če bi bila odprtost med vikendi ekonomsko pokrita, saj se jeseni in pozimi večinoma vse potrebno nosi s seboj. Tretjina je bila tujcev. Od vseh obiskovalcev je prišlo ali odšlo po plošči v teh kopnih razmerah manj od polovice.

Nekaj fotografij pa tukaj.

Popisal: Marjan V.

16 April, 2024 - 12:00