MRZOVEC - 2. pohod v spomin na dr. Andlovica

Ko vremenarji in spletne napovedi obetajo slabo vreme, moraš pogledati skozi okno in reči gremo. Tako se je danes, 24. 11. odločilo petnajst pohodnikov. Z avtomobili smo se peljali na Lokve, od koder smo pri Poncali startali na Mrzovec, 1410 m visok vrh na Trnovski planoti. Pohod je bil posvečen dr. Jožetu Andlovicu, ki bi letos praznoval 90-letnico. Bil je pobudnik organiziranega planinstva in plezanja pri Planinskem društvu Nova Gorica.  Lokve niso imele snega, od Poncale pa je bilo po gozdu nekaj časa blatna pot. Veter nam je prizanesel. Kazalo je, da se bo naredil lep dan. Do vrha Mrzovca smo potrebovali dve uri. Sneg je začel kar  visoko  in na vrhu ga je bilo okrog 20 cm.  Pot po tej smeri ni markirana, tako je tudi vodnik Aldo Šuligoj, ki te kraje zelo dobro pozna, moral krepko paziti, da nismo zašli  iz smeri.  Proti vrhu je bila narava krasna, obložena s svežim snegom. Razgled je segal daleč naokoli, v Furlansko nižino in Karnijske Alpe, da ne govorimo kako lep je bil Krn, Matajur in vsi ostali… Na vrhu smo naredili postanek za malico ter obvezno fotografiranje. Lidija Vončina je povedala nekaj o življenju dr. Andlovica. Vrnili  smo se po poti, ki pripelje do Turškega klanca. Bilo je potrebno veliko več previdnosti, saj je kar lep del poti zelo strm in spolzek. Razšli  smo  se zadovoljni, ker smo dobro izkoristili dan. Nekaj utrinkov iz pohoda pa tukaj.

Zapisala: Lidija Vončina