Login

Obrazložitev predloga Pravil Planinskega društva Nova Gorica

Obrazložitev predloga Pravil Planinskega društva Nova Gorica

S spremembo Statuta Planinske zveze Slovenije na Skupščini PZS 14. 4. 2012 je predvidena uskladitev društvenih pravil z določbami novega Statuta.

Skladno z novim Statutom PZS morajo društva svoje temeljne akte uskladiti v roku 24 mesecev od uveljavitve statuta, kar pomeni do 22. 6. 2014.

Upravni odbor Planinskega društva Nova Gorica je imenoval komisijo za pripravo novih pravil društva, katere sprejme občni zbor društva.

Komisija je osnutek pravil pripravila na podlagi vzorčnih pravil društev, vključenih v PZS, katere je ponudila Pravna komisija PZS ter ob upoštevanju določil Statuta PZS, določil Zakona o društvih in drugih predpisov.

Upravni odbor je na seji 28. 1. 2014 sprejel sklep, da se osnutek Pravil posreduje v javno obravnavo do 20. 2. 2014.

Po končani javni obravnavi je komisija obravnavala pripombe in jih večinoma tudi upoštevala. Spremembe na podlagi pripomb so navedene pri razlagi posameznih členov.

Pravila vsebujejo 12 poglavij in 49 členov. Poglavja so naslednja:

  • Splošne določbe
  • Cilji in naloge društva
  • Simboli društva
  • Sodelovanje društva z drugimi organizacijami
  • Članstvo v društvu in članarina
  • Organi in oblike delovanja društva
  • Postopki
  • Premoženje in poslovanje društva
  • Javnost dela in informiranje
  • Priznanja
  • Prenehanje delovanja društva
  • Prehodne in končne določbe

Bistvene novosti oziroma spremembe v primerjavi s sedaj veljavnimi Pravili so naslednje:

4. člen razlaga pomen izraza planinstvo, ki je športna, gospodarska, raziskovalna, naravovarstvena, zaščitno reševalna, humanitarna in kulturna dejavnost, povezana z gorsko naravo, nadalje našteva dejavnosti in področja planinstva ter planinske akcije.

5. člen opredeljuje poslanstvo društva, ki je: planinstvo kot način življenja.

11. člen našteva pridobitne dejavnosti, ki jih lahko društvo izvaja. Zaradi nove Standardne klasifikacije dejavnosti so nekatere šifre spremenjene in dodanih je nekaj  dejavnosti in sicer:

  • Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami (prodaja knjig in    zemljevidov, publikacij na sedežu društva in v planinskih kočah),
  • Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah (prodaja promocijskih artiklov in     planinske opreme na sedežu in v kočah),
  • Trgovina na drobno po pošti ali internetu (prodaja planinskih artiklov preko spletne  strani),
  • Restavracije in gostilne (gostinska ponudba v planinskih kočah),
  • Strežba pijač (strežba pijač na planinskih prireditvah in druženjih društva),
  • Oddajanje lastnih ali najetih nepremičnin (oddajanje planinskih koč najemnikom),
  • Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje (npr.      usposabljanje za preživetje v naravi),
  • Prirejanje iger na srečo razen v igralnicah (npr. tombola, srečelov na društvenih          prireditvah).

20. člen določa prenehanje članstvav društvu. Dodana je alineja, da članstvo preneha, če najkasneje do konca oktobra ni poravnana članarina za tekoče leto in niti v enem mesecu po prejemu opomina.

21. člen našteva organe društva in oblike delovanja društva. Organi so kot sedaj občni zbor, upravni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče, v društvu delujejo še predsednik, 2 podpredsednika ter odseki, sekcije in skupine.

22. člen določa, da je mandatna doba predsednika, podpredsednikov, upravnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča 4 leta. Po sedaj veljavnih Pravilih je 2 leti. Na podlagi pripombe, podane v času javne obravnave, je dodano besedilo, da je mandatna doba omejena na največ dva zaporedna mandata.

24. člen našteva pristojnosti občnega zbora. Novost je, davoli in razrešuje predsednika ter ustanovi in spreminja odseke. Sedaj je to v pristojnosti upravnega odbora. Dodana je pristojnost, da odloča o odsvojitvi nepremičnega premoženja, vrednega več kot 50.000 EUR ter pristojnost, da lahko dodeli naziv častnega predsednika in častnega člana društva.

27. člen določa sestavo upravnega odbora. Poleg predsednika ga sestavlja še največ 9 članov, ki jih izvoli občni zbor ter načelniki odsekov, ki so člani UO po položaju,skupaj največ 17 članov. Po veljavnih pravilih ima lahko UO do 24 članov, načelniki odsekov kandidirajo in so izvoljeni z ostalimi člani.

28. člen našteva pristojnosti upravnega odbora, ki so v glavnem enake sedanjim. Po novem UO ustanavlja in razrešuje sekcije in skupine. Po veljavnih Pravilih odločajo o   organiziranju planinske skupine člani društva z območja, na katerem se skupina ustanovi. UO lahko določi poslovnik o svojem delu.

29. člen opredeljuje odseke društva:

            - vodniško izletniški odsek

            - mladinski odsek

            - alpinistični odsek

            - gospodarski odsek

            - markacijski odsek

            - odsek za varstvo gorske narave

      - odsek za založništvo, kulturo in informiranje (sedaj odsek za kulturo in propagando).           

Odseki imajo lahko lastne zbore, na katerih izvolijo načelnika in odbor odseka, lahko sprejemajo lasten pravilnik o svojem delu. Mandatna doba načelnikov in članov odbora je 4 leta. Po veljavnih Pravilih je 2 leti. Glede na omejitve za ostale organe, se analogno  tudi načelnikom in članom odbora trajanje mandata omeji na dva zaporedna mandata.

31. člen omogoča ustanovitev sekcij, skupin ali drugih oblik organiziranosti. Po javni obravnavi je dodano besedilo, da sekcijo, skupino ali drugo oblikovodi odbor, ki šteje najmanj tri člane.

35. člen določa sklic občnega zbora, ki ga skličepredsednik, po veljavnih Pravilih je sklic v pristojnosti UO. Predsednik mora sklicati zbor tudi, če to zahteva več kotpetina članovdruštva, sedaj je določena tretjina članov. Če občni zbor ne izvoli predsednika ali več kot polovico članov UO, nadaljuje delo dotedanji UO, dotedanji predsednik mora v roku 6 mesecev sklicati volilni občni zbor.

36. člen opredeljuje sklepčnost občnega zbora. Pred glasovanjem mora biti prisotnavsaj tretjina članov, po veljavnih Pravilih je najmanj polovica. Če zbor ni sklepčen, se začetekodloži za 15 minut (sedaj za 30 minut), nato se sklepa, če je prisotnihvsaj petnajstina članov (sedaj najmanj 10 članov). Odločitev je sprejeta, če glasujeveč kot polovicaprisotnih članov, razen glede prenehanja društva, odsvojitve in razdelitve premoženja, ko je potrebna 2/3 večina.

37. člen določa kandidacijske postopke. Kandidate za organe društva predlagajo člani društva, kandidatura za predsednika izključuje kandidaturo za člana UO.

38. člen dopušča dopolnjevanje in spreminjanje letnega vsebinskega programa društva s sklepom UO, če so za ta del programa zagotovljena finančna sredstva.

41. člen določa, da lahko društvo pridobiva vire premoženja s članarino, s prostovoljskim delom, z dotacijami, donatorstvom in sponzorstvom, s prijavami na javne razpise in pozive, z zapuščinami, darili ter volili, s sredstvi odstopljene dohodnine in s pridobitno dejavnostjo društva.

42. člen opredeljuje izvajanjefinančnega in materialnega poslovanja ter administrativnega, upravno tehničnega in gospodarskega poslovanja. Za finančno in materialno poslovanje določi UO usposobljeno osebo ali računovodski servis. Za ostala dela se zaposli delavce za določen ali nedoločen čas.

 43. člen našteva planinske postojanke, za katere skrbi društvo. Po javni obravnavi je dodano besedilo, da sesredstva iz naslova amortizacije planinskih postojank lahko uporabljajo le za obnovo in vzdrževanje postojank.

46. člen določa, da lahko občni zbor dodeli nazivčastnega člana in častnega predsednikačlanu društva za izjemne zasluge pri razvoju društva. Naziv častnega predsednika ima lahko hkrati le ena oseba, častni člani pa so največ trije.

48. člen vsebuje določbo, da začnejo pravila veljati z dnem potrditve na pristojnem upravnem organu, to je Upravni enoti Nova Gorica, da se pravila javno objavi na spletnem mestu društva in da z uveljavitvijo novih prenehajo veljati dosedanja pravila.

49. člen določa, da je treba akte društva uskladiti z novimi pravili v enem letu. Po pripombi iz javne obravnave je bil drugi odstavek spremenjen in določa, da UO in drugi organi nadaljujejo delo do občnega zbora v letu 2015 v sestavi, določeni s sedaj veljavnimi pravili.

Nova Gorica, 18. 3. 2014

                                                                                                                                                                                             Komisija za pripravo Pravil društva

Vsebina: 

Nedavni komentarji

Nove fotografije

23 April, 2024 - 17:42
23 April, 2024 - 15:41
22 April, 2024 - 08:37