Splošno

Obeležitev 40-letnice Pl. doma pri Krnskih jezerih in 75-letnice društva

V nedeljo, 8. septembra 2024 smo pri Planinskem domu pri Krnskih jezerih obeležili dve obletnici: 40-letnico otvoritve Planinskega doma pri Krnskih jezerih in 75-letnico ustanovitve Planinskega društva Nova Gorica. Obe obletnici sta za društvo zelo pomembni.

Društvo je nastalo 10. aprila 1949 zaradi razmejitve med Italijo in Jugoslavijo. Planinci so se odločili, da ustanovijo društvo in z neverjetno zagnanostjo začeli z izgradnjo in obnovo starih opuščenih vojaških objektov. Manjkala je le povezovalna točka med Lepeno, Krnom in Komno, ki bi planincem nudila zavetišče. Tako so dolga leta iskali lokacijo in rešitve, dokler niso uspeli določiti lokacije severno od planšarije nad Dupeljskim jezerom. Otvoritev Planinskega doma pri Krnskih jezerih je bila 8. julija 1984. Planinsko društvo Nova Gorica je skozi vsa leta razvijalo tudi izletništvo, alpinizem, planinske skupine, varstvo gorske narave, delovalo z markiranjem poti.

Letos smo obletnici obeležili s kulturnim programom, pod vodstvom gledališkega igralca Radoša Bolčine, ki je oblikoval čudovito prireditev. Sledilo je planinsko druženje. Zelo smo si želeli, da na prireditvi pozdravimo naše legende društva, ki so dolga leta na različnih področjih sooblikovali gradnjo doma in delovali v društvu. A, nam vreme ni dopustilo, da bi bili v naši sredini. Ti gospodje, ki so bili pripravljeni proslavo spremljati v živo so: Florijan – Cveto Hvala, Rajko Slokar in Radivoj Zgonik.

Zelo smo veseli in hvaležni, da sta nas s prisotnostjo počastila in pozdravila z nagovorom: župan Občine Kobarid in član Gorske reševalne službe Bovec g. Marko Matajurc ter podpredsednik PZS in direktor Kobariškega muzeja g. Martin Šolar. Zahvaljujemo se za udeležbo sosednjim prijateljskim društvom, našim članom in prijateljem. Hvala Mestni občini Nova Gorica za podporo pri pogostitvi na prireditvi. Hvala tajnici Tini pri vsestranski pomoči in pri koordiniranju na prireditvi, osebju v koči in vsem, ki ste prostovoljno pomagali pri izvedbi prireditve.

Zahvaljujemo se vodji prireditve Radošu Bolčini za oblikovanje in vodenje, vsem nastopajočim, še posebej otrokom OŠ Šempas: Maksu Lebanu, Ninu Lebanu, Ivu Lebanu in Urbanu Levpuščku ter nekdanji učiteljici in mentorici Nevenki Bremec. Zahvala tudi staršem nastopajočih otrok Ani in Vasji Lebanu ter Martini in Dejanu Levpuščku, Oktetu KUD Sotočje, Sandiju Rijavcu za glasbeno spremljavo, Mateju Mavriču za fotografiranje in Ivu Saksidi za snemanje.

Lidija Vončina

Fotografije priprav na prireditev si lahko ogledate tukaj.

Fotografije prireditve pa tukaj.

V kratkem bomo objavili tudi posnetek prireditve.