Login

Splošno

Odprtje poti Via Sancti Martini skozi Slovenijo

Pot sv. Martina je ena od dveh velikih evropskih kulturnih poti v Sloveniji. Gre za poti, ki povezujejo različne države Evrope z izstopajočo kulturno in naravno dediščino. Via Sancti Martini oz. poti sv. Martina. 550 kilometrov dolga pot, označena z značilnimi rumenimi tablicami s stopinjo sv. Martina, je del evropske kulturne poti sv. Martina. Podobno kot Jakobova pot ima velik potencial pri spodbujanju gospodarskega razvoja.

Ob slovesnosti, ki jo je pripravil Evropski kulturni center sv. Martin Tourski Slovenija, ki koordinira aktivnosti za vzpostavitev poti sv. Martina, so organizirali tudi pohod po poti sv. Martina k cerkvi sv. Martina v Kostanjevici na Krasu, na pročelju cerkve pa so nato odkrili kamnito ploščo z Martinovo stopinjo, simbolom poti.
Pot sv. Martina je poleg Jakobove ena od le dveh velikih evropskih kulturnih poti v Sloveniji. Takšen naziv podeljuje Svet Evrope. "Ne gre torej za navadne kulturne poti, ampak poti, ki povezujejo različne države Evrope z izstopajočo kulturno in naravno dediščino," je pojasnila ena od sodelujočih pri projektu Polona Abram.

Pot sv. Martina poteka v Sloveniji od slovensko-madžarske meje v kraju Hodoš do mejnega prehoda z Italijo v Opatjem selu in sledi stari rimski cesti, ki je povezovala mesto Savaria na Madžarskem, kjer se je sv. Martin rodil, z italijansko Pavio, kjer je odraščal. Celotna pot je dolga 2500 kilometrov in povezuje Madžarsko, Slovenijo, Italijo in Francijo. Zaključi se v mestu Candes blizu Toursa, kjer je sv. Martin pokopan.

Pot je v Sloveniji označena v skladu z zakonom o planinskih poteh in navodili za označevanje tematskih pohodnih poti. Kjer poteka po trasi planinskih poti, je ta označena z belo-rdečo Knafelčevo markacijo, smerno puščico in rdečo smerno tablo z belim napisom. Na delih poti, kjer poteka po evropskih pešpoteh E6 in E7, je označena z rumeno-rdečimi markacijami. Na preostalem delu je pot sv. Martina označena z belo-rumeno okroglo markacijo, rumeno smerno puščico in rumeno smerno tablo s črnim napisom za tematske pohodne poti. Na glavnih križiščih poti je smernim tablam dodana nalepka z logotipom poti sv. Martina. Na pomembnejših točkah poti stojijo tudi informacijski panoji. Del poti poteka tudi po naši planinski poti, ki gre čez Trstelj.

Pot ima po njenem velik potencial v smislu spodbujanja razvoja lokalnega okolja, od prenočišč in prehrane do ponujanja lokalnih pridelkov in izdelkov, nenazadnje pa tudi izmenjavo informacij in znanja. Pohodniki lahko prenočijo v naši koči na Trstelju, katera je tudi točka na poti sv. Martina.

Nekaj fotografij iz otvoritve tukaj.

Vir: STA

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije