Planinarjenje po Bolgariji in Grčiji

Za nami je še ena »Balkanska ekspedicija«, tokrat že sedma po vrsti.

Pisal se je petek 20. junija, ko se je v večernih urah 49 članska planinska druščina odpravila proti Bolgariji. V Rumi se nam je pridružil turistični vodič Joco, ki nas spremlja že vsa ta leta. Bolgarija, dežela nasprotij. Povzpeli smo se na najvišji vrh Musala 2925 m, ki je hkrati tudi najvišji vrh Balkana,ter na 2914 m visoki Vihren v Pirinskem pogorju. Ogledali smo si nekatere znamenitosti glavnega mesta Sofije,ter dva najbolj znana zimsko turističnega centra Bansko in Borovec,katera sta bila tudi izhodišči za naša vzpona. V Grčiji smo se spogledovali z morjem in snežnimi zaplatami v pogorju Olimpa. Kar 43 udeležencev se je povzpelo na vrh Skolio 2912 m, ter na 2866 m visoki vrh Skala, 38 pa  pa jih je osvojilo najvišji vrh Mytikas z 2918 m nadmorske višine. Slednjega smo že naslednji dan občudovali v kopalnih kostimih iz Egejskega morja. Dan v povratku do Niša,pa smo izkoristili tudi za ogled drugega največjega mesta Grčije-Solun.

Seveda pa je v osmih dnevih v večernih  urah ostalo nekaj časa tudi za skupna druženja ob dobri kapljici,glasbi in plesu.

Tokrat smo se zadnji dan izneverili tradiciji in za poslovilno kosilo izbrali kmetijo«Marin gaj«, Jocinega prijatelja v bližini Lazarevca v Srbiji. In nismo se zmotili. Lepo so nas sprejeli in pogostili.

K dobri izvedbi izleta je prispevalo tudi lepo vreme, ter pisana druščina iz naslednjih planinskih društev: 7 iz PD Rašica, 2 iz PD Železničar, po dva iz PD Cerknica in Podnanos, ena iz PD Sežana ter ostali iz Novogoriškega planinskega društva.

Med najmlajšo udeleženko Zagorc Nicole ter najstarejšim Mihelj Edvardom pa je bilo kar častitljivih 78 let razlike.

Čestitke prav vsem za osvojene vrhove, kot tudi ker ste poskrbeli za prijetno in sproščeno vzdušje na izletu.

Vsake lepe stvari hitro minejo… pa vendar se že oziramo na novo, tokrat Balkansko-Azijsko »Avanturo«  v naslednjem letu.

Utrinki pa tukaj.

Zapisal: vodnik Darko Božič

Foto: Žarko Furlan, Stupar Ema, Pelicon Silvana.