Planinarjenje po Romuniji

Tokratni izlet v Romunijo-deželo Karpatov je za čas delovanja vodniško izletniškega odseka že tretji. Seveda je bil vsak v svojih letih,ter z vedno »novo« ekipo nekaj posebnega.

Pisal se je petek, 16. junij, ko smo se v zgodnjem večeru odpravili iz Nove Gorice preko Madžarske proti Romuniji.V sobotnih  jutranjih urah se nam je v mestu Szeged pridružila vodička Lidija, pozdraviti pa nas je prišel tudi stari znanec Joco. Pot smo nadaljevali do  mesta Temišvar, kjer nam je Lidija predstavila njegovo zgodovino. Sobotni dan smo zaključili v mestecu Petrošani, kje se nam je pridružil Romunski planinski vodnik Dan, kateri nas je spremljal na vseh planinskih turah.

Nedelja, 18. junij - napoved slabega vremena se je uresničila. Planirani vzpon na 2519 m visoki Parangul Mare ni bil dosegljiv. Pa vendar se je kar 46 udeležencev povzpelo na bližnji 2071 m visoki Parangul Mic.

Ponedeljek, 19. junij – vožnjo smo nadaljevali do mesta Sibiu,ki je bilo leta 2007 kulturna prestolnica Evrope. Ogledali smo si stari del mesta,ter nadaljevali do kraja Sambata de Sus, kjer smo tudi prenočili.

Torek, 20. junij – kar 42 udeležencev izleta se je udeležilo dolge in kondicijsko zahtevne ture na najvišji vrh Romunije, 2544 m visoki Moldoveanu. Ob 14 urni hoji smo bili deležni tudi »nenavadnega« prečenja hudournika,kar je za tako veliko skupino že redek slučaj.

Sreda, 21. junij – sledil je »premik« do turističnega mesta Busteni, kjer smo se z »muzejsko » gondolo zapeljali na gorski masiv Bucegi, do koče Babele na višini 2292 m. Od tu se je  30  udeležencev povzpelo na najvišji vrh masiva, 2505 m/nv visoki Omul.

Četrtek, 22. junij – vzpon na Baiul Mare 1895 m/nv, katerega se je udeležilo 45 udeležencev.

Petek, 23. junij – Sledil je še zadnji, turistični del izleta. Vožnjo smo nadaljevali do glavnega mesta Romunije Bukarešte, kjer smo si ogledali glavne turistične atrakcije. Seveda pa smo z velikim zanimanjem poslušali padec  režima Nikolaja Ceausescu, katerega nam je podrobneje opisala vodička Lidija. Vsi smo se kar čustveno poslovili od vodnika Dana, kateri nam je v teh dnevih  kar »prirasel« k srcu.

Sobota, 24. junij – v jutranjih urah smo se odpravili na celodnevno »panoramsko« vožnjo preko Romunije. V večernih urah smo prispeli v Srbijo v mesto Vršac. V vinski kleti »pri Nikoli« smo se ob mesnih specialitetah, dobri kapljici in narodni glasbi podružili , kar je za zadnji dan tudi v navadi…

Nedelja, 25. junij – sledila je še »druga etepa« vožnje proti domu. V Bački Palanki smo se ob dobri čorbici poslovili od Lidije, Joca in Duleta. V Novo Gorico smo prispeli v večernih urah, kjer smo polni vtisov odhiteli vsak proti svojemu domu.

Torej v celoti gledano… izlet je uspel, seveda je k temu prispevalo vreme ter super in številna druščina: 26 iz PD Nova Gorica, 6 iz PD Idrija, 3 PD Rašica, 2 PD Cerknica, 2 PD Kum, 2 PD Ajdovščina, 2 PD IMP, ter po eden iz društev Delo, LPP in Telekom.  Pohvale in čestitke prav vsem.

Ob tej priliki bi se zahvalil Lidiji in Jocu za vso »tehnično podporo« logistiko in turistično vodenje, lokalnemu planinskemu vodniku Danu za vodenje, ter dobro voljo na turah, še posebej pa avtobusnemu prevozniku ŠPIK iz Cerknega, kateri nas je zvesto in varno spremljal vseh deset dni.

Torej… na snidenje naslednje leto…

Fotografije pa tukaj.

Vodnika Darko & Simon