Poročilo Košutica / Ljubeljska Baba 1968m

V nedeljo, 17.9. 2023 smo šli skupinsko osvajat Babo, Ljubeljsko Babo. 36 članska ekipa, pod vodstvom Darka in Maje smo se z avtobusom pustili udobno zapeljati do Ljubelja. Po stari Ljubeljski cesti smo se zmerno vzpenjali vse do planinske koče na mejnem prehodu. Tam sta nas počakala še dva naša pohodnika. Pozvonili smo z novim »Zvončkom miru«, ki je postavljen na mejnem prehodu, se spustili na Avstrijsko stran in nato kmalu navzgor, v gozd, na greben po stari graničarski poti. Nad strmimi pobočji je del poti opremljen s kovinskimi stopnicami in jeklenico. Spotoma smo prečili neizrazit vrh Grunt,  nadaljevali po razglednih travnikih ter nato zagrizli v ruševnat, precej  strm breg vse do vrha. Razgled s Košutice nas je navdušil. Dobro spočiti smo pazljivo preplezali škrbino in se spustili vse do Hajnževega sedla. Od tam še sprehod do idilične planine Korošica. Žal so ta dan kočo zapirali in smo ostali lačni, na srečo pa ne žejni. Sledil je še dolg, odvečen spust proti nekdanjemu taborišču, kjer nas je čakal avtobus. Na pohodu smo nazdravili slavljenki in obema okroglima jubilantoma, ter se posladkali s pecivom.  Navdušena nad odlično pripravljenostjo pohodnikov se že veselim naslednjega pohoda.

Zapisala: Maja Kajzer

Foto v galeriji: Silvana Pelicon, Darko Božič, Maja Kajzer